MIRNI PROSVJEDI

Pet tisuća ljudi nije primilo plaću u SBŽ-u

kredit
VL FOTO
26.04.2011.
u 11:03

Ne postoji dovoljno volje za suradnju kojom bi se BiH pretvorila u stabilno i atraktivno okruženje za privatna ulaganja

Koordinacija sindikata koji predstavljaju državne službenike i namještenike danas u 10 sati održat će mirne prosvjede pred zgradom Vlade Srednjobosanske županije. Razlog je neusvajanje proračuna za ovu godinu od Skupštine SBŽ-a zbog čega preko pet tisuća proračunskih korisnika nije primilo plaću za ožujak ove godine. Ako Skupština SBŽ-a ne usvoji proračun ovog tjedna, sindikati su najavili opći štrajk.

Isplata plaća

-Zahtijevamo od aktualnog predsjednika Skupštine Srednjobosanske županije Nikole Simića da po žurnom postupku sazove sjednicu skupštine na kojoj će biti jedina točka dnevnog reda usvajanje proračuna za ovu godinu. Ako se to ne dogodi, sindikati MUP-a, uprave i pravosuđa organizirat će opći štrajk - izjavio je predsjednik sindikata MUP-a i koordinacije Dragan Škulj.

Na sjednici održanoj povodom neisplaćivanja plaća koju su organizirali sindikati, predsjednica sindikata županijskih tijela vlasti mr. Refija Kulašin izjavila je da novac za isplatu plaća postoji na računu u iznosu od devet milijuna maraka.

-Ne vidim ni jedan razlog osim neodgovornosti prema biračima i radnicima koji su dali glasove ovoj vlasti da nam se ne isplate plaće. Ovih pet tisuća proračunskih korisnika ima barem po još tri člana obitelji pa je takvim odnosom vlasti ugroženo preko 15 tisuća građana - rekla je Refija Kulašin na press-konferenciji.

O odgovornosti aktualne vlasti koja nije sposobna da ni nakon pola godine formira izvršnu vlast i koja je stranku pobjednicu prošlogodišnjih izbora jednostavno nezakonito izbacila iz vlasti govorio je i Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH. -Kako će policajac izvršavati svoje dužnosti i obveze ako mu djeca nemaju što jesti, ili ako ih ne može slati u školu. Imam osjećaj da se ovdje vlast poigrava s radnicima i službenicima. Jedino ova županija nije isplatila plaću za ožujak u cijeloj FBiH. Proračun se može usvojiti i privremeno kao što je slučaj s Federacijom. Dogovorili smo da ćemo organizirati opći štrajk ako Skupština Srednjobosanske županije ne usvoji proračun za ovu godinu u najkraćem roku - dodao je Kruščica.

Noćni rad

Pored plaća radnicima nisu isplaćeni ni topli obrok, naknade za prijevoz, noćni rad, a potraživanja nisu mogli naplatiti ni mnogobrojni privatni poduzetnici koji su već obavili poslove ili nabave za državne institucije. Za 5. svibnja štrajk su najavili i sindikati srednjeg i osnovnog obrazovanja Srednjobosanske županije kojima Vlada duguje više od sedam milijuna maraka po osnovi kolektivnog ugovora i pravomoćnih sudskih presuda. U predloženom nacrtu proračuna za ovu godinu jedino obrazovanje nije dobilo ni jedan fening povišice za plaće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?