Optužen za rasizam

Pistoriusov otac: Bijelci moraju imati oružje, jer ih vlada ne štiti

Oscar Pistorius (1)
DPA/PIXSELL
05.03.2013.
u 16:56

Obitelj južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubojstvo, ogradila se od izjave njegova oca da im je oružje potrebno zbog visoke razine kriminala.

Obitelj južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubojstvo, ogradila se od izjave njegova oca da im je oružje potrebno zbog visoke razine kriminala, piše BBC.

Henke Pistorius je rekao Telegraphu da je njegovom sinu potrebno oružje jer vlada ne uspijeva zaštititi bjelačku zajednicu. Vladajući Afrički nacionalni kongres je takve komentare nazvao rasističkima. Oscar Pistorius je optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Tvrdi da ju je zamijenio za provalnika i ubio je kada mu je na Valentinovo, 14. veljače, ušla u kuću.

"Pogledajte razinu kriminala kod bijelaca, zašto je zaštita tako loša u ovoj državi"

Uspješni paraolimpijac je pušten na slobodu uz jamčevinu te bi se ponovno na sudu trebao pojaviti u lipnju. Obitelj Pistorius posjeduje 55 komada oružja. - Neki od njih su za lov, a neke za zaštitu. To je poruka za vladu ANC-a, pogledajte razinu kriminala kod bijelaca, zašto je zaštita tako loša u ovoj državi, to je jedan aspekt našeg društva - rekao je Henke Pistorius.

Obitelj je "duboko zabrinuta" zbog njegovih komentara, objavili su u priopćenju. Glasnogovornik obitelji kazao je da "obitelj posjeduje oružje samo zbog sporta i lova". - Komentari ne predstavljaju Oscarove stavove ili stavove ostatka obitelji - rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik ANC-a Jackson Mthembu je rekao da stranka "odbacuje" tvrdnje Henkea Pistoriusa da vlada ne želi zaštititi bijelce. - Ne samo da izjava nije istinita, nego je rasistička. Tužne je da politizira tragičan incident koji je još svjež u mislima onih koji su njime pogođeni i javnosti - rekao je Mthembu. ANC je zadovoljan sa odlukom obitelji da se distancira od komentara.

>>'Pistorius je proklet jer podržava prljavi život homoseksualaca'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?