Vladavina prava

Policija EU istražuje ubojstvo policajca i nerede na Kosovu

kosovo (1)
AFP/Pixsell
31.08.2011.
u 09:27

Snage KFOR-a razmještene su kako bi mogle pripomoći policiji EU na srbijanskom sjevernom dijelu Kosova gdje se i dalje odbija suradnja s međunarodnim snagama.

Policijska jedinica Europske unije smještena na Kosovu počela je istragu o nedavnim sukobima na sjeveru Kosova u kojima je poginuo jedan kosovski policajac, prenosi Guardian, glasnogovornik snaga EU. Nicholas Hawton potvrdio je da je njihov cilj istražiti ubojstvo Envera Zimberija u srpanjskim neredima. 

– Istraga još uvijek traje – objasnio je Hawton i dodao da je njezin cilj uspostavljanje vladavine prava.

Snage KFOR-a razmještene su kako bi mogle pripomoći policiji EU na srbijanskom sjevernom dijelu Kosova gdje se i dalje odbija suradnja s međunarodnim snagama jednako kao i autoritet Prištine. Na razmještaj snaga KFOR se odlučio dan nakon što je NATO-ov zapovjednik general-bojnik Erhard Buehler upozorio na obnavljanje tenzija u okolici zbog uhićenja srbijanskih državljana osumnjičenih za izazivanje nedavnih sukoba.

Podsjetimo, Enver Zimberij ubijen je u sukobima koji su izbili nakon što je kosovska vlada na granici sa Srbijom pokušala postaviti carinske punktove. Srbijanski prosvjednici zapalili su granični prijelaz i postavili cestovne blokade da bi zaustavili snage KFOR-a na putu prema svojim bazama na sjeveru.

Tenzije su se smirile nakon što je Buehler posredovao privremenom dogovoru Prištine i Beograda te uspio dogovoriti ostanak KFOR-a na granici do idućeg sastanka dogovorenog za rujan. Pokušaj Prištine da kontrolira granični prijelaz u Srbiji je protumačen kao pokušaj kontrole Srbijanaca u tom dijelu zemlje koji predstavljaju Srbijanski bastion protiv kosovskog odcjepljenja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?