pucao si u glavu

Poljska: Vojni tužitelj propucao se tijekom konferencije za novinare

Mikolaj Przybyl (1)
AFP/Pixsell
09.01.2012.
u 14:21

Przybyl je tijekom konferencije uzeo stanku od pet minuta te otišao u drugu prostoriju i pokušao se ubiti

Poljski vojni tužitelj u gradu Poznanju bojnik Mikolaj Przybyl za vrijeme tiskovne konferencije počinio je pokušaj samoubojstva. Tužitelj je pročitao izjavu u vidljivo napetom emocionalnom stanju, prenose svjedoci, novinari nazočni na tiskovnoj konferenciji.

- Zamolio nas je da izađemo vani jer želi prozračiti salu. Nakon toga su trebala biti pitanja. Čuli smo pucanj. Utrčali smo unutra i vidjeli smo tužitelja kako leži u lokvi krvi. Pored njega je bilo oružje - prenosi događaj novinar televizije TVN, Lukasz Wojcik.

Predmet prepucavanja

Novinari su pristupili reanimaciji tužitelja koji se sada nalazi u bolnici u Poznanju s teškim ozljedama glave. Poljski glavni tužitelj Andrzej Seremet kao i ministar unutarnjih poslova Jacek Cichocki potvrdili su da su poduzete sve mjere koje će istražiti zašto je došlo do pokušaja samoubojstva vojnog tužitelja Przybyla.

U izjavi koju je pročitao tužitelj prije tragičnog događaja negirao je da je vojno tužiteljstvo bespravno prisluškivalo novinare vezano uz istragu tragedije predsjedničkog zrakoplova u Smolensku u travnju 2010. Tvrdio je da su novinari bili manipulirani te sugerirao problem da civilno tužiteljstvo želi ukinuti vojno i preuzeti njihove predmete. Nakon što su ruska i poljska strana objavili svoje istrage o padu zrakoplova u kojem je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, tužiteljstva su nastavile s istragom.

Smolenska tragedija je česti predmet političkih prepucavanja i podjela između vladajuće Građanske platforme i konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog koji im predbacuju nepravilnosti i propuste. Nedavno se pojavio i problem „curenje informacija“ tijekom istrage. Mediji su objavili kako su novinari prisluškivani bez dozvole suda, kako to predviđa zakon.

Novinari u šoku

Ewa Siedlecka i Wojciech Czuchnowski, autori članka o bespravnim prisluškivanjima novinara sa strane vojnog tužiteljstva, izjavili su kako su u šoku i da im je žao, ali da nisu bili manipulirani.

- Pisao sam istinu, ali osjećam se krivim. Nije svaka istina vrijedna ljudskog života - izjavio je Czuchonowski.

Tužitelj koji je pokušao oduzeti sebi život izjavio je da vojno tužiteljstvo u Poznanju vodi i istrage o korupciji i nepravilnostima u poljskoj vojsci koje su ugrožavale živote vojnika na misijama kao i desetke milijuna zloti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije