Susret

Potrebno je rušenje granica unutar BiH u životnom smislu

Sastanak
17.01.2013.
u 11:10

Vlada RS-a svečano otvorila Ured u Mostaru

Ministrica ekonomskih odnosa i regionalne suradnje Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je jučer u Mostaru Ured Vlade RS-a, a tom se prigodom susrela s episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim, vladikom Grigorijem pri čemu je istaknuto da će Ured isključivo biti servis građanima, najprije Srbima povratnicima u Mostar i dolinu Neretve.

U funkciji života

Novi ured Vlade RS-a smješten je u Vladičanskom dvoru u Mostaru, gdje je smješten i konzulat Republike Srbije. “Shvaćam ovaj potez kao krajnje dobronamjeran kako bi se pomoglo prije svega povratnicima na ovome području”, rekao je vladika Grigorije. Po njegovim riječima ispunjena su obećanja koja je dao predsjednik RS-a Milorad Dodik te izrazio očekivanje da će ovaj ured biti u funkciji života. Vladika je istaknuo da su vlasti s otvaranjem Ureda u Mostaru napravile veliki iskorak te i da se trebalo dalje raditi na tome da postavljene granice ‘ne budu tvrde’ .
“Granice unutar BiH su previše tvrdo postavljene. Učinci promjena bi trebali voditi većoj slobodi kretanja i ostvarenju ekonomskih sloboda. Tek tada bi se ostvarili bolji učinci u pogledu povratka i opstanka ljudi ovdje, u mjestima povratka. Potrebno je rušenje granica, ne u formalnome, nego u temeljnom životnom smislu”, rekao je vladika Grigorije.

Povezanost

Ministrica Cvijanović je u izjavi za novinare istaknula kako se radi o vrlo važnom potezu kako bi se stvorila institucionalna povezanost s Republikom Srpskom te da je ovaj ured postao partner Mostaru. Izrazila je zadovoljstvo što će se građani svakodnevno moći obraćati ovome uredu. Po riječima ministrice Cvijanović to će biti posebno važno za Srbe povratnike koji su se već integrirali na ovome području, jednako tako i za sve ostale koji se planiraju vratiti na svoja prijeratna ognjišta. 
“No, povratak je stvar individualne odluke. Najvažnije je da ne postoje formalne prepreke za povratak ovdje, a jednako je stanje i u Republici Srpskoj”, dodala je ministrica. Po njezinim riječima informirana je da postoje zahtjevi više osoba za povratkom na ovo područje što će poduprijeti i Vlada Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?