UPOZORENJE

Preko luke Bar oružje iz BiH ide u Afganistan, Jemen, Gruziju...

oružje
Arhiva VL
14.09.2010.
u 08:32

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Slobodan Šaraba kaže kako su dobili ozbiljne informacije i postoje realne sumnje da je oružje završilo u Gruziji sa svim bh. odobrenjima

Viškovi oružja i strjeljiva iz Bosne i Hercegovine koji su preko posredničkih tvrtki prodani afganistanskoj i jemenskoj vladi, navodno su završili na potpuno drugim odredištima.

Dobili informacije

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Slobodan Šaraba kaže da je s više strana dobio informacije o malverzacijama s oružjem i strjeljivom koje se iz BiH izvozi preko Crne Gore. Riječ je o komercijalnom izvozu viškova oružja i strjeljiva ostvarenom 2008. i ove godine. Preko luke Bar u Jemen je navodno prebačeno strjeljivo, a u Afganistan minobacači, za što su pribavljena odobrenja mjerodavnih bh. institucija, uključujući ministarstva obrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. - Netko bi trebao objasniti zašto se to oružje izvezlo preko luke Bar, a ne preko naše luke u Pločama. Postoje realne sumnje da se ovom oružju gubi svaki trag čim uđe u Crnu Goru, da se tamo prepakira i šalje na druga odredišta.

Onima koji to organiziraju je najvažnije da oružje prebace u Crnu Goru, a da tamo već imaju razrađene kanale za usmjeravanje tog oružja i strjeljiva na druge adrese koje nemaju veze s onima za koje je odobrenje dala bosanskohercegovačka vlast. Konkretno, postoje informacije da je dio oružja iz BiH završilo u Gruziji, kaže Šaraba. Informacije koje je on službenim putom dobio od bh. institucija govore da one zapravo i ne znaju što biva s oružjem nakon što ono preko graničnog prijelaza Klobuk uđe u Crnu Goru. Jedini stvarni dokaz da je oružje i strjeljivo iz BiH doista otišlo tamo gdje je trebalo za Šarabu bi bila potvrda o prijemu iz Jemena, odnosno Afganistana. Međutim, iako je tražio, od mjerodavnih ministarstava nije dobio taj dokument, iz čega se da zaključiti da ga one i nemaju. - Znam i ja da je oružje došlo na granični prijelaz Klobuk, ali što je s njim kasnije bilo, nitko ne objašnjava, kaže Šaraba.

Posrednici u prodaji


Sumnje dodatno pobuđuje činjenica da je posrednik u prodaji oružja tvrtka iz susjedne Republike Hrvatske, pa bi bilo logično da je izvoz organizirala preko luke Ploče, a ne one u Baru. Od kolovoza do prosinca 2008. 506 minobacača kalibra 82 milimetara je u četiri navrata izvezeno je iz BiH preko GP Klobuk za Crnu Goru. Izvoznik je tvrtka BHT-Novi Travnik. Kupac je AD International LTD Tortola s Britanskih Djevičanskih Otoka, a zemlja odredišta Afganistan. Od 16. do 18. travnja ove godine, 22 kamiona s više od 2,5 milijuna metaka izvezeno je preko Klobuka za luku Bar. Kupac je ovaj put Limassol s Cipra, a odredište je ovog puta bilo Jemen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?