Nogomet

Prihodi Željezničara u 2011. godini iznosili 3,733.000 maraka

skupstina
vl
12.01.2012.
u 09:59

Kroz dvije godine planirano je povećanje proračuna kluba na 6 do 8 milijuna maraka


Minutom šutnje za Josipa Škiju Katalinskog otvorena je skupština Željezničara, koja je na kraju svog zasjedanja donijela zaključak da se iza plavog tima nalazi jedna od uspješnijih godina, barem što se tiče novčanog aspekta, obzirom da su prihodi kluba premašili plan.

Stabilizacija

Plavi su u prošloj godini, u kojoj se obilježavao 90 rođendan momčadi s Grbavice, proslavili naslov pobjednika Kupa, zatim titulu jesenskog prvaka Premijer lige, a uz sve to i dodatno su se novčano stabilizirali. Zarađen je novac od transfera Ibrahima Šehića te Edina Višće, a u klub je stigla i naknada za treniranje od Edina Džeke. Sve zajedno čini Željezničar jednim od najstabilnijih klubova u BiH, o čemu su na sinoćnjoj skupštini govorili predsjednik Sabahudin Žujo, direktor Dželaludin Muharemović, predsjednik skupštine Bakir Dautbašić, te članovi predsjedništva Džemal Bisić, Nijaz Grcić, Alija Behmen.

Za razliku od minulih godina kada je Željezničar bio na sredini ljestvice, a uz to bio i finansijski nestabilan, podatak kako je jedan klub u BiH poslovao pozitivno sigurno djeluje ohrabrujuće. Uz to, plavi su povećali prihode, koji su u 2011. iznosili 3,733.000 KM, s tim da su se sukladno potrebama kluba povećavali i rashodi. Također, usvojen je plan proračuna za 2012, koji iznosi 4,670.000 KM, a treba spomenuti kako svi na skupštini očekuju da on bude i ostvaren.

- Za relativno kratak vremenski period uspjeli smo postići stabilizaciju kluba, kako na rezultatskom, tako i na financijskom planu. U ovoj sezoni imamo jedan jedini zadatak - osvajanje duple krune. Također, kao jedan od dugoročnih ciljeva neminovno se ističe plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a u tim nastojanjima raditi ćemo i na poboljšanju kadra, te infrastrukture s kojom raspolažemo, rekao je, predsjednik Žujo.

Usto, Žujo je članovima skupštine prezentirao 11 ciljeva koji bi trebali biti ostvareni u periodu od tri do pet godina. Prvi je financijska samostalnost i samoodrživost kluba, s planirano je ostvarivanje godišnjih prihoda između 6 i 8 milijuna maraka. Za ovaj plan zacrtan je rok od dvije godine. Drugi cilj, koji je ograničen istim periodom, a odnosi se na plasman Želje u grupnu fazu jednog od UEFA natjecanja, dok je treći cilj vezan za izgradnju stadiona Grbavica, koja bi trebala biti spremna za takmičenje po kriterijima UEFA. Za ovo je postavljeni rok pet godina.

Izgradnja Grbavice

Uz spomenute planove, recimo da se govorilo i o jačanju omladinske škole, boljoj komunikaciji s medijima, povratku navijača na tribine, te novoj kadrovskoj politici, kao i o sistematizaciji nove organizacije, što podrazumijeva jačanje marketinga te rješavanje pitanja poreznih obveza, kao i na inzistiranju kod organa na skraćenju Premijer lige BiH. Članovi skupštine još jednom su upoznati o aktivnostima oko izgradnje stadiona Grbavica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije