Godišnjica

Pripadnici Grdana obilježili 21. godišnjicu svog osnutka

Obljetnica
Mile Pavlović
11.06.2013.
u 09:31


Sveta misa i molitva te prisjećanje Grdana na poginule i umrle suborce

U svibnju 1992. skupina od dvadesetak mladića iz Brotnja u Čitluku je osnovala samostalnu postrojbu Grdani s ciljem uključivanja u obranu domova i hrvatskih prostora. Pripadnici Grdana svečano su obilježili 21. godišnjicu osnutka postrojbe i oslobodilačke akcije “Lipanjske zore”.

Sjećanje na poginule

Obilježavanje te godišnjice počelo je svetom misom, koju je u nazočnosti članova te i drugih postrojbi, članova obitelji sedam poginulih i umrlih pripadnika te postrojbe i ostalih vjernika slavio čitlučki župnik fra Miro Šego. Obraćajući se nazočnima na početku svete mise fra Miro je kazao:

- Mjesec lipanj za Hrvate ovoga kraja od posebnog je značenja jer se ovaj prostor u lipnju 1992. odupro zlu i zloći. Danas smo ovdje da bismo prije svega Bogu zahvalili i spomenuli toga trenutka, a i u ovoj euharistiji sjetili se naših pokojnih i umrlih suboraca: Zorana Zovke, Ivice Tafre, Denisa Bevande, Vinka Tolja, Veselka Ostojića, Vladimira Skočilovića i Slavena Ćoriča. Nakon svete mise slavljenici s barjakom svoje postrojbe u svečanom mimohodu krenuli prema spomen-križu u središtu Čitluku, gdje su položili vijence i cvijeće, upalili svijeće i zajedno se pomolili za sve poginule branitelje Brotnja, a potom nastavili zajedničko druženje. Kako smo doznali od Josipa Joje Sivrića, jednog od vodećih pripadnika Grdana, kada su osnovani imali su 24 bojovnika koji su se u kampu na Tromeđi pripremali i obučavali za prelazak preko Neretve i sudjelovanje u oslobodilačkoj akciji Lipanjske zore.

Manifestacija

- Sudjelovanje u akciji “Lipanjske zore” kojom je oslobođena dolina Neretve bila je prva borbena akcija Grdana. Budući da su potrebe za što većim ljudstvom bile velike, postrojbi su se kasnije priključivali mnogi dobrovoljci iz Brotnja, Hercegovine, srednje Bosne... Kao samostalna postrojba, Grdani su djelovali do travnja 1994., a nakon preustroja HVO-a, prelaze u sastav 60. desantno-gardijske bojne “Ludvig Pavlović” u Čapljini - u sastavu 3. satnije, kaže Sivrić. U povodu obljetnice oslobodilačke akcije Lipanjske zore i u Višićima kod Čapljine upriličena manifestacija “Lipanjske zore, da se ne zaborave - Višići 2013.”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?