KRIMINAL

Prodaju imovinu prije nego je država zaplijeni

sto
Pixsell
15.10.2010.
u 08:07

Zbog ovakvog ponašanja i nepostojanja učinkovitih mehanizama, od uspostave Pravobraniteljstva BiH 2005. do danas, izgubljeno je više milijuna maraka

Država Bosna i Hercegovina izgubila je u posljednjih pet godina više milijuna maraka vrijednu imovinu koja je po pravomoćnim sudskim presudama trebala biti oduzeti od počinitelja kaznenih djela.

Brzo i učinkovito

U Bosni i Hercegovini ne postoji mehanizam koji bi osigurao da se brzo i učinkovito oduzme imovina stečena kaznenim djelima.

Za razliku od države i Federacije BiH, Republika Srpska se ozbiljnije posvetila rješavanju ovog problema, pa je u fazi uspostava organizacijske cjeline formirane iz entitetskih ministarstava financija i unutarnjih poslova.

Upravo ta ministarstva imaju najbolje evidencije o nekretninama, dionicama, imovini i prebivalištu osuđenih osoba, članova njihovih obitelji i prijatelja, te mogu najbolje sudjelovati u postupku zapljenje njihove imovine

-Stanje na državnoj razini je takvo da Pravobraniteljstvo BiH, primjerice, od Suda Bosne i Hercegovine dobije pravomoćnu presudu kojom je neka osoba osuđena na zatvorsku kaznu uz obvezu da državi vrate imovinu. Dok ta pravomoćna presuda od Suda Bosne i Hercegovine, koji je udaljen 500 metara, dođe do nas, ta osoba uz pomoć notara i odvjetnika već uspije rasprodati svu svoju imovinu.

Teški predmeti

Mi se nađemo u situaciji da nemamo što raditi, trošimo naša materijalna sredstva pišući inim zemljišno-knjižnim uredima da nam daju podatke što jedan osuđenik ima na teritoriji općina gdje se nalazi, a onda oni dvije godine ne odgovaraju i tek kada ih ja javno prozovem i kažem da je sramno da predsjednik suda ne kazni šefa takvog zemljišno-knjižnog ureda, odjednom dobijemo te podatke, kaže državna pravobraniteljica Željka Klobučar.

Zbog ovakvog ponašanja i nepostojanja efikasnijih mehanizama, od uspostave Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, 2005. godine, do danas, izgubljeno je više milijuna maraka.

Na državnoj razini je trenutačno četiri-pet “teških” predmeta u smislu iznosa koji osuđenici moraju vratiti državi. Oni su u zatvoru, a zvuči apsurdno da neki od njih od suda traže da im se vrati i dio objekata koji su zaplijenjeni, kako bi ih izdavali i tako “prehranjivali svoju obitelj”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?