novo otkriće

Pronađen fragment papirusa koji sugerira da je Isus imao suprugu

papirus ''isus bio oženjen'' (1)
Reuters/Pixsell
19.09.2012.
u 08:44

Fragment iz 4. stoljeća napisan na koptskom jeziku sadržava riječi ''Isus im je rekao, moja supruga''. Znanstvenici smatraju kako je to prvi dokaz da su rani kršćani vjerovali da je Isus bio oženjen

Pronađen je fragment papirusa napisan na drevnoegipatskom koptskom jeziku koji sadržava riječi '' Isus im je rekao, moja supruga'', javlja Reuters. Ovo otkriće vjerojatno će ponovno potaknuti žustre rasprve u kršćanskom svijetu oko toga je li Isus bio oženjen ili ne.

Postojanje fragmenta iz četvrtog stoljeća predstavila je na konferenciji u Rimu Karen King, profesorica teologije na Harvard Divinity School. - Kršćanska tradicija dugo je smatrala da Isus nije bio oženjen, iako ne postoje povijesni dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju - rekla je King u priopćenju koje je objavio Harvard. Rekla je kako otkriće fragmenta ne dokazuje da je Isus bio oženjen,  ali otkriva nam da je to pitanje pokrenuto kao dio žustrih rasprava o seksualnosti i braku.

Unatoč inzistiranju katoličke crkve da isus nije bio oženjen , ta ideja se redovito ponovno pojavljuje. Bestseller Dana Browna Da Vincijev kod razljutio je mnoge kršćane jer se bazirao na ideji da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom te imao djecu.

King je kazala kako fragment koji je predstavljen na desetoj Međunarodnoj konferenciji za koptske studije , prvi dokaz da su neki rani kršćani vjerovali da je isus bio oženjen. Stručnjaci vjeruju da je fragment autentičan, no moraju provesti daljnja ispitivanja uključujući i kemijsku analizu tinte.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?