Parlament Federacije

Proračun Federacije smanjen za 200 mil. KM u odnosu na lani

novac
novac
27.07.2011.
u 09:10

U proračunu najmanje štednje uvedeno za institucije vlasti. Za prirodne nepogode svega 1000 KM

Platformaška Vlada u novom Zakonu o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2011. godinu, o kojem će se ovaj tjedan raspravljati u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, predvidjela je manjak za oko 200 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu.

Smanjenje osim za politiku


U iznosu od 1,69 milijardi maraka ovogodišnjeg proračuna ukalkulirana je četvrta i šesta tranša kredita koji je na temelju stand-by aranžmana vlastima u BiH dao Međunarodni monetarni fond. Mršavi proračun koji je Parlamentu FBiH predložila platformaška Vlada žele popuniti sredstvima koje daje Europska komisija, i to s iznosom nešto većim od 58 milijuna KM. Određeni su i prioriteti za što će se davati proračunski novac. Na prvom mjestu je otplata kamata i inozemnog duga FBiH, potom slijedi transfer za ratne invalidnine, druga davanja i invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata. Proračunski novac bit će usmjeren za poljoprivredu i razvojne projekte, transfer za raseljene i izbjegle osobe. Najveći dio novca iz proračuna otići će na materijalne i tehničke usluge institucija vlasti, od Ureda predsjednika do premijera i Parlamenta FBiH, te za plaće i naknade troškova svih zaposlenih. Smanjeni su također transferi županijama i nižim razinama vlasti, javnim poduzećima i kapitalnim investicijama. Tekući transferi koji su lani u iznosu od deset i tri milijuna maraka davani pojedinim županijama ove su godine potpuno izbačeni iz proračunskih stavki.

Najviše za umirovljenja

Platformaška Vlada odlučila je ove godine u proračunsku stavku uvrstiti Hrvatsku udrugu logoraša Herceg Bosne, koja do sada od Federacije BiH, za razliku od bošnjačkih udruga, nije ništa dobivala. Za transfer po osnovi prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji predviđeno je 30,8 milijuna KM. Za pokriće dijela mirovine po osnovi priznatog posebnog staža previđen je 54,1 milijun KM. U proračun je uvršten i transfer za preuzete obveze umirovljenih pripadnika bivše JNA u iznosu od 3,69 milijuna KM. Najveći transfer u proračunu predviđen je po osnovi povoljnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu bivših vojnika Federacije BiH. Za ovu proračunsku stavku bit će izdvojeno više od 41,8 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?