ONKOLOGIJA

Prvi pacijenti na zračenju u roku od tri tjedna

onkologija
27.06.2012.
u 09:37

Oprema za zračenje do sada je uspješno prošla sve testove, a u cijeli proces je uključena i Međunarodna agencija za atomsku energiju

Klinika za onkološke bolesti SKB-a Mostar otvorena je prije nekoliko mjeseci, pacijenti dolaze na liječenja, ali terapija zračenjem još uvijek nije počela. Krivicu za to ne snosi osoblje ovog dijela mostarske bolnice, nego procedure koje su komplicirane i koje zahtijevaju određeno vrijeme.

Nekoliko testiranja

Kako doznajemo iz SKB-a Mostar, oprema i aparati za zračenje do sada su prošli nekoliko testiranja i kontrola, a ostalo je još da se urade testiranja koje provodi Agencija za zaštitu od zračenja BiH. - Oprema je montirana, testirana. Zatim je izvršena primopredaja, pa smo po zakonu morali naći neutralnu tvrtku koja je provela nova mjerenja. Kada je to završeno, na red je došla Agencija za zaštitu od zračenja, koja treba provesti svoje procedure, a svoja testiranja će provesti i Međunarodna agencija za atomsku energiju. Nadamo se kako će i ovaj proces uskoro biti gotov, te kako ćemo početi i s ovim terapijama - rekli su nam naši sugovornici iz SKB-a Mostar. Radi se o standardnim procedurama, ali koje zahtijevaju puno vremena.

Ispitivanja u Beču

- Međunarodna agencija za atomsku energiju će poslati svoj uređaj koji mi trebamo ozračiti i vratiti im na analizu. Oni svoja mjerenja obavljaju u Beču. Tu se rade ovakva ispitivanja za cijelu Europu. Ne sumnjamo kako ćemo dobiti potrebne dozvole. Naša očekivanja su da ćemo do 20. srpnja početi s zračenjem pacijenata - ističu u SKB-u Mostar. To bi značilo kako od idućeg mjeseca pacijenti iz Hercegovine više neće ići na zračenja u Sarajevo ili susjedne zemlje nego će potrebnu terapiju primati u Mostaru. Svi naši sugovornici ističu zadovoljstvo opremom koja je instalirana, te kako nikakve opasnosti za okolinu nema. To su potvrdila i sva dosadašnja ispitivanja, a slični rezultati se očekuju i od međunarodnih institucija koje su uključene u ovaj proces. Inače, otvaranje Klinike za onkološke bolesti SKB-a Mostar je povijesni trenutak za medicinu na ovim prostorima. Prije svega nekoliko godina bilo je nezamislivo da pacijenti oboljeli od karcinoma primaju terapiju zračenjem u mostarskoj bolnici. Ipak, veliki trud aktualnog menadžmenta SKB-a Mostar na čelu s dr. Antom Kvesićem je dao odlične rezultate, osigurana su sredstva za ovu namjenu i projekt je završen u rekordnom roku. Naravno, cijeli projekt bi bio bezvrijedan bez potrebnih kadrova. Edukacija je počela još prije nekoliko godina, tako da je ovo pitanje riješeno i prije samog otvaranja Onkologije u Mostaru. Testiranja bi trebala biti okončana u roku od tri tjedna i tada bi ovaj dio mostarske bolnice trebao početi raditi punim kapacitetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?