Optužbe

Radnici iz BiH prevareni, bez ugovora o radu i putnih isprava

radnici
arhiva VL
13.05.2010.
u 14:43

Skupina građevinskih radnika iz BiH, koja je angažirana u Kataru, optužila je tvrtku Al Doha Manpower Agency za nehumane uvjete rada i kršenje radničkih prava

Skupina građevinskih radnika iz BiH, koja je angažirana u Kataru, optužila je tvrtku Al Doha Manpower Agency za nehumane uvjete rada i kršenje osnovnih radničkih prava, zbog čega su protiv poslodavca podnijeli i prijave katarskom sudu.

Oduzete putovnice

Nekoliko radnika od ukupno 250 domaćih građevinaca, koji mjesecima grade ogromno stambeno naselje u glavnom gradu Katara, tvrde da svi rade na crno i bez sklopljenog ugovora o radu. Poslodavac im redovito isplaćuje plaće i topli obrok, ali im je oduzeo putovnice, pa su mnogi preplašeni i ne smiju javno iznijeti negodovanje, a posebno su ogorčeni na posrednika koji ih je, kako tvrde, svjesno obmanuo prilikom odlaska u bogatu arapsku zemlju, obećavajući da će im biti uplaćivano mirovinsko i zdravstveno osiguranje, prenose mediji u BiH. Pojedini radnici tvrde da bez odgovarajuće zaštitne opreme rade s groutingom - materijalom čija je prašina štetna po zdravlje, jer su im osigurane samo medicinske maske za zaštitu usta i nosa, što nije dovoljno jer im prašina ide u oči i izaziva jake iritacije i slabljenje vida. U tvrtki Al Doha Manpower negirali su optužbe građevinaca, navodeći da su radnici samim dolaskom u Katar prošli sve potrebne zakonske procedure i dobili tamošnje osobne iskaznice, čime su, prema riječima Saše Mandića, menadžera navedene tvrtke u Dohi, dobili radno-boravišnu dozvolu i registrirani u svim državnim aparatima. “Također, osobe koje su vas kontaktirale imaju potpisan ugovor o radu i ne razumijem odakle osnove za ove optužbe”, rekao je Mandić i dodao da je rad s materijalom grouting odobreno od države Katar i nadzornog tijela projekta, te da do ozljeđivanja radnika dolazi zbog njihova nemara.

Nema još rješenja

Radnici su se obraćali i Veleposlanstvu BiH u toj zemlji, ali su izrazili nezadovoljstvo “mlakom reakcijom” otpravnika poslova Omera Nukića koji tvrdi da je učinio sve što je u njegovoj moći da posreduje između poslodavca i radnika, navodeći da dvije strane, usprkos više sastanaka, nisu uspjele naći zajednički jezik. Prema dosadašnjim izjavama radnika koji su i prije imali problema, nije ovo novost jer većina radnika ne zna u što se upušta kada ide raditi u inozemstvo. Jedne se stvari nude i spominju kada se dogovara posao, dok je potpuno drukčija situacija kada se dođe u inozemstvo bilo gdje raditi i zarađivati za život. Zbog teške ekonomske i financijske situacije u BiH i posljedica krize sve se veći broj radnika prijavljuje ići raditi na poslovima u inozemstvu za veću plaću kako bi prehranili svoje obitelji. Veći broj radnika mjesecima ne dolazi kući.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?