Vijeće ministara

Rashodi proračuna institucija BiH 902.492.572 KM ili 99,7 posto

Vijeće ministara
12.06.2012.
u 15:19

Na današnjoj sjednici je utvrđen Prijedlog zakona o udruženjima BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o udruženjima BiH koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem pojednostavljenja postupka ostvarivanja prava slobode udruživanja i usklađivanja s europskom praksom u ovoj oblasti. Donošenjem ovog zakona pitanja registracije udruženja i zaklada, koja su sada regulirana jednim zakonom, bit će razdvojena u dva zakona. Prema prijedlogu zakona, udruženja mogu osnovati najmanje tri osnivača koja imaju prebivalište, boravište, odnosno sjedište na teritoriju BiH. Ovim zakonom uređuje se i djelovanje stranih udruženja u BiH, koja izaberu da registriraju predstavništvo na razini BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, kojim se definira nadležnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za prihvat i zbrinjavanje državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovi Sporazuma o readmisiji. Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011. godinu, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Prema Izvješću, ukupno ostvareni prihodi i primitci za financiranje institucija BiH u 2011. godini iznose 848.863.768,00 KM ili 94 posto u odnosu na iskazane proračunom, isključujući ostvarene prenesene prihode iz prethodnih godina. Rashodi proračuna institucija BiH iznose 902.492.572,00 KM ili 99,7 posto u odnosu na usvojeni proračun, odnosno 89 posto u odnosu na korigirani proračun. Ukupni rashodi institucija BiH manji su za 75,4 milijuna KM ili 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BiH redovito servisira obveze vanjskog duga, i po toj osnovi je do 31. prosinca 2011. isplaćeno 340.020.687,77 KM. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o IPA grantu Europske komisije (Drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom: Mostar i Banja Luka) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora EK za Trust fond pretpristupnog instrumenta EU, s prijedlogom osnova. Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog sporazuma sa osnovama Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar Nikola Špirić. Iznos granta je 5.199.142,00 eura, od čega je Federaciji alocirano 2.345.142,00 eura, a Republici Srpskoj 2.854.000,00 eura.

Cilj projekta je poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom u regijama Banja Luka i Mostar, čime se unapređuju zdravlje stanovnika i zaštita okoliša od negativnog utjecaja otpada. VM BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o financiranju između BiH i Europske investicijske banke (EIB) – Koridor Vc, II. faza, sa osnovama za zaključivanje ugovora, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora Nikola Špirić. Cilj projekta je izgradnja dviju dionica autoceste na Koridoru Vc u duljini od 31 kilometra, i to 20,35 kilometara dionice autoceste Vlakovo - Tarčin i 10,76 kilometara dionice Svilaj – Odžak, uključujući i most preko rijeke Save. Izgradnjom ove autoceste na Koridoru Vc Bosna i Hercegovina će se povezati s Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje, a završetak projekta očekuje se do kraja 2014. godine. Kredit EIB-a za ovaj projekt iznosi 166 milijuna eura, s rokom otplate od 25 godina i grejs periodom od četiri godine, a alociran je na FBiH. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje BiH Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja (CAHVIO), koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Pristupanje BiH ovoj konvenciji doprinosi suzbijanju i eliminiranju nasilja nad ženama, kao i ubrzavanju eliminiranja diskriminacije žena na osnovi spola u javnom i privatnom životu BiH. Konvencija Vijeća Europe usvojena je 7. 4. 2011. godine kao prvi pravni instrument u svijetu kojim se kreira cjelovit pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o financiranju između BiH i Europske komisije u pogledu nacionalnog programa suradnje za 2011. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), koji iznosi 122.874.267 eura.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za potpisnicu je predložena Nevenka Savić, direktorica Direkcije za europske integracije. Sredstva u iznosu od 91.280.00 eura ili 74,90 posto bit će osigurana iz IPA-e, a preostali iznos od 31.594.297 eura ili 25,71 posto osigurat će se iz državnog i proračuna nižih razina vlasti, kao i međunarodnih financijskih i nefinancijskih institucija te korisnika grantova. Pojedinačni ugovori i sporazumi za provođenje ovog sporazuma bit će zaključeni najkasnije tri godine od datuma zaključivanja Sporazuma o financiranju između BiH i Europske komisije. Sredstva su namijenjena projektima u oblastima: reforma javne administracije, pravosuđe i unutarnji poslovi, razvoj privatnog sektora, transport, okoliš i klimatske promjene, socijalni razvoj i aquis. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o visini novčane naknade za izdate licencije prijevoznika, licencije za vozilo i kvalifikacijske kartice vozača. Prema Odluci, naknada za izdanu licenciju prijevoznika za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza putnika iznosi 20 KM, a naknade za izdanu licenciju za vozila za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza tereta/putnika te za izdanu kvalifikacijsku karticu vozača po 10 KM. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju Projekta izgradnje objekata za regionalne centre Uprave za neizravno oporezivanje BiH – Mostar, Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, izgradnje graničnog prijelaza Gradiška, rekonstrukcije graničnih prijelaza Vardište, Deleuša, Uvac, Gorica i Užljebić i obavljanja pripremnih radova za izgradnju graničnih prijelaza Bijača i Svilaj, koji će se uvrstiti u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje od 2011. do 2014. Projekt je vrijedan 57.869.100,00 KM, a za njegovu realizaciju potrebno je u proračunima osigurati 19.100.000,00 KM u 2012., 13.218.699,00 KM u 2013. i 7.200.000,00 KM u 2014.

Podsjećamo da su u 2011. prenesena neutrošena sredstva višegodišnjih kapitalnih ulaganja u iznosu od 15.842.515 KM, dok osigurana sredstva za realizaciju ovog projekta iz prethodnih godina iznose 2.507.886 KM. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o sjedištu Vijeća za državnu pomoć BiH koje će biti u Istočnom Sarajevu. Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o šumskim požarima i stanju u tom segmentu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini i zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da, u koordinaciji s nadležnim institucijama i tijelima Bosne i Hercegovine, pripremi i Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje dostavi dokument "Gašenje šumskih požara u Bosni i Hercegovini", iz kojeg će proisteći prijedlozi i mjere za efikasnije djelovanje u ovoj oblasti. Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o imenovanju radne skupine koja će pripremiti ovaj dokument. Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi planski pristupiti ovom problemu i poduzeti aktivnosti da se za strukture zaštite i spašavanja u BiH osigura potrebna oprema i sredstva koja će omogućiti efikasan odgovor u gašenju šumskih požara. U razdoblju od 2001. do 2012. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano preko 8.000 šumskih požara s pričinjenom štetom od oko 120 milijuna konvertibilnih maraka. Vijeće ministara BiH prihvatilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o problematici dospjelih i plaćenih obveza po osnovi vanjskog duga u razdoblju 16. 1. – 10. 2. 2012. godine. Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora BiH da izvrši isplatu zateznih kamata u visini od 7.303,87 eura u skladu s obračunom kreditora iz raspoloživih sredstava Računa za servisiranje vanjskog duga.

Ovaj dug nastao je kao posljedica kašnjenja usvajanja Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza. Vijeće ministara BiH usvojilo je Prilog institucija BiH za redovito godišnji izvješće o napretku BiH u procesu europskih integracija, za razdoblje od 1. 9. 2011. godine i zadužilo Direkciju za europske integracije da Prilog institucija BiH prevede i dostavi Europskoj komisiji. U svjetlu odnosa BiH i Europske unije, redovito godišnje izvješće o napretku sadrži aktivnosti koje su nadležne institucije BiH provele u oblastima: politički i ekonomski kriteriji te europski standardi. Vijeće ministara BiH razriješilo je dužnosti aktualni saziv Vijeća za sport, koji broji 17 članova i imenovan je 9. travnja 2009. godine te zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da pokrene proceduru imenovanja novog saziva Vijeća za sport Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja Informacije Ministarstva civilnih poslova o statusu Vijeća za sport. Prema Informaciji, sadašnji saziv Vijeća za sport u protekle tri godine rada održao je samo 12 sjednica, od čega u 2009. godini šest, u 2010. četiri sjednici, a u 2011. i 2012. godini po jednu sjednicu, što je protivno Poslovniku o radu prema kojem je sastanke trebalo održavati jednom mjesečno, a po potrebi i češće. Također, samo jednom je Vijeće za sport dostavilo izvješće o radu, i to za razdoblje od 28.4. 2009. do 31. 12. 2010. godine, a Zakonom o sportu definirano je da Vijeće za sport najmanje dva puta godišnje podnosi izvješće o radu Vijeću ministara BiH, a jednom godišnje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, donijelo je Politiku o sigurnosti izvora ionizirajućeg zračenja u Bosni i Hercegovini. Cilj Politike o sigurnosti izvora ionizirajućeg zračenja u Bosni i Hercegovini je uspostava efikasnog i transparentnog sustava zaštite od zračenja kojim se osigurava osnova za zaštitu ljudi i okoliša od štetnih efekata ionizirajućeg zračenja u skladu s međunarodnim standardima. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju u oblasti migracija i azila i Akcijski plan za razdoblje 2012. - 2015. godine, čime se nastavlja pozitivna praksa izrade strateških dokumenata u oblasti upravljanja migracijama i azilom na putu bržeg integriranja BiH u Europsku uniju. Strategija se temelji na principima zakonitosti, sigurnosti države i njezinih građana, integracije i međunarodne suradnje. Srednjoročni ciljevi Strategije do 2015. godine su: unapređenje sustava kontrole ulaska i boravka stranaca u BiH; povećanje efikasnosti nadzora i kontrole državne granice; poboljšanje kvalitete međunarodne i privremene zaštite; borba protiv nezakonitih migracija; smanjenje trgovine ljudima; jačanje institucionalnih kapaciteta; osiguranje sveobuhvatne integracije stranaca koji zakonito borave na teritoriju BiH i uspostavljanje stalnog sustava koordinacije u realizaciji migracijske politike BiH.

Realizacija ovih ciljeva razrađena je Akcijskim planom 2012. - 2015. godine koji sadrži 39 mjera i 227 aktivnosti s točno definiranim nositeljima poslova i rokovima za njihovo realiziranje. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Akcijski plan za sprečavanje i suzbijanje kaznenih djela u vezi s motornim vozilima za razdoblje 2012. – 2015. godine, u kojem se navodi da je u 2011. broj krađa vozila manji za 557 ili 33,8 posto u odnosu na 2010. godinu. Smanjenje broja ovih kaznenih djela rezultat je konstantnih aktivnosti policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, koje će biti nastavljene i u narednom razdoblju, uz poboljšanje zakonodavnog okvira i unapređenje institucionalnih kapaciteta i koordinacije. Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o škrobu i proizvodima na bazi škroba; Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i zaslađenom kesten-pireu; Pravilnik o tržišnim standardima za maslinovo ulje; Pravilnik o izgledu i načinu korištenja znaka oznake originalnosti, oznake geografskog podrijetla i oznake tradicionalnog ugleda hrane, koje je pripremila Agencija za sigurnost hrane s ciljem njihova usklađivanja s odgovarajućim europskim direktivama i bolje zaštite potrošača i proizvođača u BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Zaključak o davanju suglasnosti za aktivnosti i projekte Europske investicijske banke u Bosni i Hercegovini - odobravanje kredita "Sparkasse bank d.d. Sarajevo" u iznosu od 20 milijuna eura za odobravanje kredita malim i srednjim poduzećima ili općinama za realizaciju projekata u oblastima racionalne uporabe energije, infrastrukture, industrije, trgovine i usluga te zaštite i poboljšanja životne okoline u BiH. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Zaključak o davanju suglasnosti Intesa Sanрaolo Bank d.d. Bosna i Hercegovina za kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 30 milijuna eura za financiranje investicija namijenjenih kreiranju poslova u sektoru mikro, malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo financija i trezora BiH zaduženo je da o ovom zaključku obavijesti Razvojnu banku Vijeća Europe i pripremiti kreditni zahtjev prema banci. Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost Ministarstvu civilnih poslova BiH i Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH za potpisivanje dodatka Ugovora o izradi, isporuci i kupoprodaji obrazaca putovnica za potrebe državljana BiH s isporučiteljom Bundesdruckerei GmbH Berlin. Riječ je o nabavi 600.000 komada obrazaca putovničkih knjižica. Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH zaduženi su da u suradnji s Ministarstvom financija i trezora osiguraju potrebna sredstva za pravodobnu realizaciju nabave 600.000 komada obrazaca putovničkih knjižica, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?