IZVJEŠĆE

Razvojna banka kao stranačka kreditna mikroorganizacija

Razvojna
14.05.2013.
u 10:56

Bez potpore politike nemoguće je dobiti zajmove za gospodarstvo. Povjerenstvo na više desetaka stranica potvrdilo nagađanja

Parlamentarno povjerenstvo Federacije BiH oko utvrđivanja nepravilnosti vezanih uz rad Razvojne banke dovršilo je izvješće u kojemu potvrđeni navodi oko pritisaka vezanih uz pogodovanje oko odobravanja zajmova, kao i određenih nepravilnosti koje se tiču održavanja spornih sjednica skupštine i izbora čelnih ljudi, kao i pokušaja utjecaja interesnih skupina na način odlučivanja.

Ispitivanja

Tako su posebno istaknuti navodi Živka Budimira koji je uporno pokušavao pogodovati za dodjelu zajma za svoje poznanike, a što je prigodom saslušanja navelo i istražno povjerenstvo. Povjerenstvo je izvješće napravilo na temelju saslušanja počevši od predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića, tajnika Razvojne banke Fuada Puriševića, te predsjednika Nadzornog odbora Petra Jurčića. U proteklome razdoblju pred povjerenstvom se našao i Živko Budimir, premijer i dopremijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i Jerko Ivanković Lijanović, kao i federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe Adil Osmanović. Povjerenstvo je razmotrilo zapisnike i sve druge dokumente i dostupne materijale sa sporne skupštine Razvojne banke, kako bi provelo istragu i obavilo razgovore sa svim sudionicima. Najspornije je bilo upravo održavanje skupštine Razvojne banke oko produženja mandata predsjedniku Uprave banke Ramizu Džaferoviću i zaustavljanje natječajne procedure za izbor nove uprave, a napose pak oko, još ranije iznesenih navoda, ono što je bilo poznato, da su se zajmovi dijelili po podobnosti, a ne ponuđenim programima. 
U izvješću su predstavljeni podaci i oko toga tko je i koliko često boravio u Razvojnoj banci, i to ne očito samo zbog načina funkcioniranja ove banke.

Rekorderi

Tako je rekorder Jerko Ivanković Lijanović u dužnosti potpredsjednika Vlade Federacije BiH. On je dvedeset puta pohodio Razvojnu banku u razdoblju od početka lipnja 2011. do studenog 2012. godine, a na čelu Nadzornog odbora ove banke u tome razdoblju nalazio se Petar Jurčić koji je službeno postavljen na to mjesto od Lijanovićeve stranke. Nakon njega sljedeći je potpredsjednik SDA i ministar izbjeglica Federacije Ramiz Džaferović, te Asim Sarajlić koji je također visoki dužnosnik ove stranke. U nekoliko navrata 
U izvješću se nalazi i prepiska SMS porukama između direktora Razvojne banke Ramiza Džaferovića i Živka Budimira koji je nagovarao direktora da odobri zajam za posušku kompaniju Virtex. Preneseni su i navodi sa sporne sjednice skupštine Razvojne banke Federacije BiH koja je okončana na način da je premijer Nermin Nikšić produžio mandat direktoru Džaferoviću, zbog čega je dodatno došlo do sukoba između dojučerašnjih koalicijskih partnera SDP-a s jedne stranke, odnosno SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Iz ovoga političkog bloka stranaka oštro su pak osudili navode Džaferovića i samoga premijera Federacije BiH, navodeći kako je njihovo ponašanje krajnje drsko te da su privatizirali banku i donošenje odluka. U izvješću su uvrštene i preporuke Agencije za bankarstvo Federacije BiH koja je primijetila da u radu i dokumentima Razvojne banke ima dosta nedorečenosti. Zatraženo je unapređenje načina upravljanja bankom, a naročito da se omogući legalno sazivanje sjednica skupštine, kao i tko može zamjenjivati predsjednika – što je pozicija rezervirana samo za premijera, a ne ministra financija budući da on nije njegov zamjenik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?