Nakon kolegija

SDA traži smjenu Lagumdžije

Lagumdžija i Tihić
08.08.2012.
u 17:17

Tihić: Lagumdžiju treba smijeniti zbog izbacivanja HDZ-ova iz federalne Vlade

Politička previranja u BiH se nastavljaju i prijete da potpuno unište Mapu puta čije je ispunjenje uvjet za dobivanje kandidacijskog statusa za ulazak u EU. Zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u državnom Parlamentu sigurno će izazvati nove politike borbe Zastupnici SNSD-a već su najavili pokretanje ovog pitanja, iako će teško skupiti potrebnu većinu za to. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako SDA neće glasovati za SNSD-ov zahtjev jer smatra da rezolucija o Siriji nije razlog za Lagumdžijinu smjenu.

Imamo svoje razloge

-Nećemo podržati smjenu iz tog razloga. Podržat ćemo da bude smijenjen zbog naših razloga koje eventualno možemo i dopuniti, kazao je Tihić pripisujući Lagumdžiji odgovornost za ‘blokiranje i krizu funkcioniranja bh. institucija, odnosno države BiH’ SDA je objavio veći popis razloga zbog kojih traže Lagumdžijinu ostavku, uključujući pokušaj izbacivanja SDA kao legitimnog predstavnika bošnjačkog naroda iz vlasti na svim razinama, kao i izbacivanja oba HDZ-a iz Vlade Federacije i narušavanja političkih odnosa između konstitutivnih naroda.

Stav SDP-a

SDP je odbacio optužbe svog dojučerašnjeg koalicijskog partnera ocjenom da SDA ponovno “pokazuje svoj podanički odnos prema Dodiku“. Čelnik SDP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija pismom se obratio i srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću koji je prvi problematizirao glasovanje bh. predstavnika u UN-u i zatražio Lagumdžijinu ostavku. U pismu Lagumdžija odlučno odbacuje optužbe da je djelovao samovoljno te da je prekršio Ustav i zakone BiH Posebno naglašava da nikada ne bi stao na stranu pogubne vanjske politike glasovanja protiv Rezolucije o Siriji. Naveo je da Radmanović treba objasniti bh. javnost što ga je motiviralo da “osobnim stavom” traži svrstavanje BiH na pogrešnu stranu, što bi značilo da BiH u glasovanju protiv Rezolucije o Siriji bude uz vojnu huntu Mijanmara, Lukašenkovu Bjelorusiju, Chavezovu Venezuelu ili Sjevernu Koreju.

-Uvjeren sam da u ovom slučaju nisu prekršeni Ustav i zakon. Naprotiv, sačuvani su ugled naše zemlje i njeni interesi.

Neovisno o ovoj korespodenciji mislim da bismo raspravu o ovakvim pitanjima trebali vratiti u institucije, a prije svega u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. I u tom smislu sam spreman na svaki produktivan dijalog u mjeri u kojoj to želi Predsjedništvo u cjelini, kao i svaki njegov član ponaosob, napisao je Lagumdžija Radmanoviću.

Komentara 3

KR
krtica
18:26 08.08.2012.

...izbacivanje oba HDZ-a iz Vlade FBiH... pa je li ovaj normalan? zeli uspostaviti iskljucivo muslimansku vladu u federaciji? To nije rjesenje politickog stanja u ovoj mini-yugi. jedino rjesenje je - koliko se vidi - uspostava treceg entiteta i trece izborne jedinice. tek tada ce se postici politicko rjesenje federacije. a dotle neka se tihic pomiri sa svojom sudbinom, jer oba HDZ-e su legitimni predstavnici hrvatskog naroda!

SE
sejtan
07:00 09.08.2012.

Krtica,nisi skuzio....procitaj jos par puta clanak.

KR
krtica
07:15 09.08.2012.

Medju glavnim razlozima Tihic je, izmedju ostalog, naveo izbacivanje oba HDZ-a iz Vlade FBiH....SDA, kao legitimnog predstavnika bosnjackog naroda... Da li ti uopce znades latinicu ili... Shvacas li kud ovo smjera???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?