NA PUTU PREMA DOLJE

SDP BiH u Bihaću izgubio 1.700, a u Srebreniku čak 2.000 glasača

lagumdžija
VL FOTO
18.01.2011.
u 07:51

Iako su uglavnom zadržali mjesta, SDP može biti zabrinut ostvarenim rezultatima u osam općina

Prijevremeni izbori za načelnike u osam bh. općina ovog vikenda bili su prvi test popularnosti stranaka nakon općih izbora u listopadu prošle godine.

Mnogo promjena

Dok su u pet općina u RS-u i odziv i rezultati prijevremenih izbora sukladni očekivanjima i skoro istovjetni rezultatima postignutim na općim izborima u listopadu, u tri federalne općine mnogo je promjena. Bihać, Vogošća i Srebrenik po mnogo čemu su dobar pokazatelj raspoloženja, posebno među bošnjačkim tijelom, koji čini golemu većinu u sve tri općine. Riječ je o općinama koje se nalazi u tri županije gdje se SDP i SDA već godinama bore za dominaciju. Ono što treba zabrinuti i jednu i drugu stranku je iznimno loš odziv, ispod 40 posto u sve tri spomenute općine. Primjerice, u Bihaću je u listopadu na izbore izišlo preko 52, a u nedjelju tek 36 posto. U Srebreniku se broj birača smanjio s 58 na 42, a u Vogošći s 59 na 33,5 posto. To nedvojbeno govori o povećanoj apstinenciji biračkog tijela, koju će neki dovesti u vezu sa zasićenošću građana izborima, a drugi nezadovoljstvom birača politikom koju u zadnjih nekoliko mjeseci provode ove stranke.

SDP u Bihaću

SDP-ov kandidat Albin Muslić pobijedio je na izborima u Bihaću i tako osigurao nastavak vladavine Lagumdžijine stranke u toj općini. Međutim, statistika pokazuje da je SDP-ov kandidat dobio preko 1.700 glasova manje nego što je SDP dobio na izborima za državni Parlament. S druge strane, SDA, usprkos porazu njihova kandidata, može biti zadovoljna, jer je broj njegovih glasova za preko 2.300 veći nego stranački rezultati na općim izborima. Kandidati SDA su porazili konkurente iz SDP-a na izborima u Srebreniku.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
11:05 18.01.2011.

Pa nije Bakir isao u Bihac praznih ruku bilo je tu casti za birace,SDP-e ce na sledecim izborima biti apsulutni pobjednik,SDA sa tihicem je sve slabija a nece biti cudo da ponovo ode u vlast sa Dodikom i Covicem i zabije noz u ledja SDP-u koji ce sigurno otici u opoziciju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?