SUMNJIVO

Sedam utakmica u Premijer ligi BiH pod istragom Tužiteljstva

Velež
24.04.2013.
u 09:53

Dolazak inspektora Europola još čekaju u Tužiteljstvu BiH, imaju dokaze

Na temelju dokumentacije koje je Njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma zaprimilo još prije tri godine, istražitelji Ureda europske policije Europol istražuju regularnost sedam utakmica odigranih u Premijer ligi BiH za koje postoje utemeljene informacije da su bile dio namještaljki kladioničarske mafije. Pozivajući se na službenu dokumentaciju spomenutog suda, njemački mediji su izvijestili da je ilegalni dogovor o konačnom rezultatu postignut u susretu 1. lige između NK Travnik i FK Slavija iz Sarajeva (3:0) u kolovozu 2009. Sumnja se da su dva visokorangirana klupska dužnosnika i nekoliko igrača Travnika umiješani u ovu manipulaciju.

Njemački sudski istražitelji ispituju regularnost utakmice koja je između Travnika i mostarskog Zrinjskog s neriješenim rezultatom (3:3) odigrana u kolovozu 2009. godine. U organizaciju namještaljke su, prema sadašnjim saznanjima, i u ovom slučaju bila umiješana dvojica klupskih čelnika i nekoliko igrača Travnika. Prema saznanjima Državnog odvjetništva iz Bochuma, navodno je bio podmićen i sudac te utakmice, a radi se o Mevludinu Efendiću iz Sarajeva. U spornom susretu NK Travniku trebala je pobjeda, a tadašnji sportski izvjestitelji pisali su da je ona dobivena uz debelu pomoć sudaca. Još uvijek traje istraga o sedam namještenih utakmica u BiH. Sarajevski posrtal Klix.ba jučer je izvijestio kako je Europol, europski policijski ured, otkrio veliku kriminalnu mrežu u sklopu koje je namješteno skoro 400 utakmica, uključujući i sedam utakmica odigranih u BiH. Prema tvrdnjama direktora Europola Roba Wainwrighta, istraga o namještanju utakmica bila je najveća u povijesti i trajala je 18 mjeseci.

Istraga o sedam spornih utakmica se provodi i u našoj zemlji, potvrđeno je za portal Klix.ba u Tužiteljstvu BiH. “U ovom predmetu se radi o obimnoj dokumentaciji koja je na njemačkom jeziku i koju trenutačno prevodi ovlašteni sudski tumač za njemački jezik. Istraga u ovom predmetu je u tijeku”, tvrde u Tužiteljstvu BiH. Dolazak djelatnika Europola, koji je bio najavljen, još se nije dogodio. Cijeli slučaj preuzela je tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović. Na popisu osumnjičenih je 425 sudaca, nogometnih djelatnika, igrača i osoba iz kriminalnog miljea. Tom prilikom su naveli da je najviše sumnjivih utakmica u Turskoj, 79, dok se u Njemačkoj istražuje 70. Slijede Švicarska (41), Finska (32), Mađarska (20), Belgija (19), Hrvatska (18), Austrija (16), BiH (7) i na kraju Slovenija (7) utakmica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?