Rođenje zvijezde

Mišo je sanjao o nogometu, no u vojsci je 'ispekao' svoj zanat

Mišo Kovač
09.12.2015.
u 09:58

Možda bi se Mišini snovi o profesionalnom bavljenju nogometom i ostvarili da se dolaskom u JNA nije priključio muzičkoj sekciji Vojničkoga kluba da izbjegne dril

Lake note i djevojke Matu Mišu Kovača su kao 16-godišnjaka odvukle od najveće strasti - nogometa. Možda bi mu se snovi o profesionalnom bavljenju nogometom i ostvarili da se u Šibeniku nije pojavio lokalni trubadur Ljubo Lučev, čije je serenade Mišo slušao. Dolaskom u Beograd, u JNA, priključio se muzičkoj sekciji Vojničkoga kluba da izbjegne dril. 

Bila je to sjajna prilika i za pečenje estradnog zanata jer Mišo je, osim s vojnim orkestrom, na plesnjacima pjevao i Elvisa, Adriana Celentana, Raya Charlesa...Sve što je naučio, po povratku u Šibenik, htio je pokazati rodnom gradu. Nakratko se priključio lokalnim sastavima, a u baru Hotela Marjan čuo ga je i Ivo Tijardović. 

Kad su ugasle sezonske gaže, spakirao je kofere i vratio se u Beograd. Prve dvije noći proveo je na klupi u parku kod Jugoslavenskog dramskog pozorišta, a onda se u posuđenom smokingu pokušao izboriti za gažu. I uspio je. Nastupao je samo povremeno i želja da snimi ploču u Beogradu mu se činila nedostižnom. 

Zato je otišao u Zagreb. Pero Gotovac, ondašnji direktor Jugotona, ponudio mu je prvi ugovor. Dobro primljena singlica s Mišinim prepjevom Raya Charlesa 'I can’t stop loving you' i na drugoj strani 'Tu che sei di primavera' odškrinula mu je vrata estrade. 

Počeo je pjevati na festivalima, a uspjeh je došao 1969. na Vašem šlageru sezone s pjesmom Đorđa Novkovića 'Više se nećeš vratiti'. Singl se prodao u više od 200.000 primjeraka, a zvijezda je bila rođena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije