Kad bi zapjevala, sve bi stalo

Obilježava se 100 godina od rođenja Edith Piaf

17.12.2015.
u 07:15

"Njezin glas ju je izdvajao od ostalih pjevača. Kada bi zapjevala, sve bi stalo. Svi bi slušali, a sve je pogađala ravno u dušu"

Najslavnija francuska šansonjerka Edith Piaf (pravog imena Edith Giovanna Gassion) bi ovog mjeseca, točnije 19. prosinca, napunila 100 godina, a njezina glazba nije ni najmanje izgubila na snazi i aktualnosti. Dvije današnje pop dive, Madonna i Céline Dion, odale su joj priznanje u danima najžešćih terorističkih napada na Francusku u posljednjih pola stoljeća.

- Iskusila je traumu na svojoj koži. Znala je što je bol. Prolila je dosta suza tijekom svog života. Sigurna sam da bi, da je danas živa, bila duboko pogođena onim što se dogodilo", kazala je za AP njezina rođakinja Christine Lom.

Pjevačica, kojoj su njezini sunarodnjaci nadjenuli nadimak "Vrapčić" (Piaf), jer je bila visoka svega 1,46 metara, počela je pjevati na ulicama Pariza. Zahvaljujući svom specifičnom, prodornom glasu postala je glas Francuske u svijetu.

Diskografska kuća Parlophone obilježit će 100. godišnjicu njezina rođenja posebnim box-setom, "Integrale 2015." s 350 snimki među kojima su snimke jednog intervjua iz 1962. i sedam nastupa uživo. Reč je o 20 CD-a s ukupno 20 sati remasteriziranog materijala.

- Njezin glas ju je izdvajao od ostalih pjevača. Kada bi zapjevala, sve bi stalo. Svi bi slušali, pogađala bi ravno u dušu, kazao je Matthieu Moulin, supervizor box seta.

Edith je preminula u 47. godini od raka jetara. Mjesecima je živjela u bunilu, a njezine posljednje riječi su bile: 'Za svaku prokletu stvar koju napraviš moraš platiti'.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije