ZAKLJUČCI

Sjednice tek nakon analize izvješća

Sastanak
15.06.2013.
u 10:51

Prosvjednici trebaju inzistirati na zahtjevima, no političke stranke ne trebaju zloporabiti njihove zahtjeve

Koordinacija dužnosnika HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH je na redovitom sastanku analizirajući aktualnu političko sigurnosnu situaciju i događanja u BiH nakon nasilnih prosvjeda u Sarajevu, zaključila da će sudjelovati u radu institucija u glavnom gradu BiH tek kada dobiju potrebne odgovore o sigurnosnoj situaciji, kao i izvješća o odgovornosti svih policijskih i sigurnosnih agencija za njihovu provedbu.

Aktivan rad

“Ostajemo kod zahtjeva predsjedatelja Vijeća ministara BiH gosp. Vjekoslava Bevande koji je, kako bi Vijeće ministara BiH dalje nastavilo nesmetano funkcionirati, zatražio od ministra sigurnosti i sigurnosnih agencija da dostave izvješće i analizu posljednjih događanja, definiraju očigledne propuste, sankcioniraju odgovorne, poduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje osigurati sigurnost svih čije je radno mjesto u zgradama zajedničkih institucija BiH”, navodi se u zaključcima Koordinacije hrvatskih dužnosnika iz redova HDZ-a BiH održanima u Livnu. Po navodima sudionika ovoga sastanka, to u prijevodu znači da će svi dužnosnici nastaviti aktivno raditi, no da povratak u Sarajevo podrazumijeva jasna jamstva o sigurnosti i izvješću u odgovornosti policijskih i sigurnosnih struktura koje su odbijale osigurati središnje institucije BiH pa i najviše dužnosnike ove zemlje. To će biti uvjet kako bi se održale sjednice Vijeća ministara BiH, ali i Parlamenta na kojemu će se voditi rasprava o posljednjim zbivanjima i političkim posljedicama. “Agencije koje su zadužene za sigurnost od županije do razine države se moraju očitovati. Prva i jedina točka dnevnoga reda na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH koja bude sazvana treba biti analiza sigurnosne situacije i izvješća o radu tih agencija”, dodaje su u zaključcima na sjednici na kojoj su, uz ostale, sudjelovali predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i predsjednica hrvatskog kluba u Domu naroda Borjana Krišto.

Bez zloporabe

U zaključcima se dodaje da su dužnosnici HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH opredijeljeni za rad institucijama BiH, te inzistiraju kako sve treba vratiti u institucije sustava. 
“Od partnera u vlasti na državnoj razini očekuje se isto promišljanje, uz stav da se ne zloupotrebljavaju opravdani zahtjevi građana u političke svrhe”, dodaje se u zaključcima. Veliki broj hrvatskih dužnosnika ostao je blokiran u zgradi zajedničkih institucija BiH za vrijeme prosvjeda prošloga tjedna koji su prerasli u talačku krizu prošloga četvrtka, dok je izlazak predsjedatelja Vjekoslava Bevande nasilno pokušalo spriječiti nekoliko prosvjednika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?