Valery Rozov

Skok s krova svijeta: Hrabri Rus skočio s Mt. Everesta

Valery Rozov (1)
Foto: Red Bull
1/3
29.05.2013.
u 16:33

Šezdeset godina nakon prvog osvajanja vrha Everesta, ruska zvijezda ekstremnog sporta Valery Rozov skočio je s litice na svjevernoj strani planine i pritom izveo najviši BASE skok do danas s nadmorske visine od 7220 metara

Nakon 60 godina od prvog uspona na najviši svjetski vrh, kad su se Edmund Hillary i Tensing Norgay uspjeli popeti na čak 8.848 metara nadmorske visine, 48-godišnji ruski ekstremni sportaš uspio je izvesti svoj dugo pripremani skok. Čovjek koji sam sebe naziva ‚B.A.S.E. penjačem‘ iza sebe ima više od 10.000 skokova, a svojim nevjerojatnim podvizima već godinama puni novinske stupce. Na Kamčatki je 2009. godine skočio u krater aktivnog vulkana, 2010. je otišao na Antrarktiku i skočio s vrha planine Ulvetanna, 2011. godine obukao je wingsuit i skočio s Mont Blanca, a 2012. prvo je skočio s vrhe Ušbe na Kavkazu, a zatim na Himalaji izveo posljednju probu prije skoka s Mt. Everesta – popeo se na vrh Shivling i skočio s nadmorske visine od 6.240 metara.

Pripreme za skok trajale su više od dvije godine, uključujući mnogo vremena i truda koje je uloženo u dizajniranje novog, specijalnog wingsuit odijela. Rozov i njegov tim fotografa, kamermana i četvorice Šerpa prije skoka gotovo su tri tjedna proveli na Himalaji.

Uspon je trajao 4 dana, a započeo je na kineskoj strani, na populanoj sjevernoj ruti. Razmatrajući odakle će skočiti, odlučio se za lokaciju na visini od 7.220 metara. Usprkos promjenjivim vremenskim uvjetima i temepraturi koja se spuštala i do -18 °C, Rozov je 5. svibnja u 14:30 sati po lokalnom vremenu skočio. Gotovo jednu minutu letio je duž sjeverne strane Everesta brzinom od oko 200 km/h prije no što se spustio na 5.950 metara visok ledenjak Rongbuk.

- Tek kad sam se vratio kući shvatio sam koliko je ovo sve za mene bilo naporno, kako fizički, tako i psihički - izjavio je Rozov po povratku u Moskvu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije