Usprkos zahtjevima

Socijalni dijalog stopiraju i sukobi

Radnici
26.11.2012.
u 09:43

Odgovornost za takvo stanje začudo nije na nositeljima vlasti, već isključivo na njihovim socijalnim partnerima, a to su poslodavci i sindikati

Aktivnosti na uspostavi socijalnog dijaloga na državnoj razini traju već 10 godina, ali zbog sukoba oko predstavljanja radnika i poslodavaca od tog dijaloga s vlastima još nema ništa. Tako je i uspostava ekonomsko-socijalnog vijeća na državnoj razini, što je jedan od zahtjeva EU, neizvjesna. Radnici i poslodavci u BiH organizirani su na entitetskoj razini i oni s vladama FBiH i RS-a već godinama vode socijalni dijalog. Ključno je pitanje tko može biti reprezentativni predstavnik sindikata i poslodavaca u razgovorima s vlastima na državnoj razini. Svi dosadašnji napori da se pronađe rješenje, a u čemu se aktivno angažirala i Međunarodna organizacija rada, nisu polučili rezultate.

Još 2005. odlučeno je da se u uspostavu Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH ide s Konfederacijom sindikata BiH, koju čine dva entitetska sindikalna saveza i s Asocijacijom poslodavaca BiH. Konkretna rješenja je, međutim, bilo teže naći. Prema jednom scenariju, predstavnici ekonomsko-socijalnih vijeća s entitetske razine bi predlagali svoje predstavnike koji bi sudjelovali u radu vijeća na državnoj razini. Po drugom scenariju, Asocijacija poslodavaca BiH bi delegirala svoje predstavnike, a entitetski sindikati koji čine Konfederaciju sindikata BiH, svoje predstavnike.

Do danas se uspio napraviti pomak utoliko što su entitetski sindikati postigli suglasnost da u Ekonomsko-socijalnom vijeću BiH budu predstavljeni s po tri predstavnika, dok bi sedmi sindikalni predstavnik bio iz Brčko Distrikta. Problem je što poslodavci ne mogu postići dogovor o reprezentativnosti u ESV-u. Asocijacija poslodavaca BiH traži da ona delegira predstavnike u Vijeće, ali joj Unija udruženja poslodavaca RS-a negira to pravo. Iz entitetske unije tvrde da Asocijacija poslodavaca BiH, usprkos takvom nazivu, ne predstavlja poslodavce iz cijele zemlje, odnosno iz oba entiteta. Na postojanje ovog problema, zbog kojeg kasni uspostava socijalnog dijaloga na državnoj razini, ali i ispunjavanje uvjeta EU, upozorava se i u službenoj informaciji koju je sačinilo Ministarstvo civilnih poslova i proslijedilo nadležnim institucijama. -Ovakvo stanje onemogućava primjenu tripartitnog socijalnog dijaloga na državnoj razini te usklađivanje socioekonomskih politika između entiteta, što slabi ulogu sindikata, a time i radnika. Istodobno, osnivanje ESV-a na razini BiH je preporuka MOR-a i jedan od uvjeta EU, upozorava se u informaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?