Međugorje

Spomenik za poginule i nestale žitelje župe

Spomenik
13.02.2013.
u 10:17

Ubrzo bi trebala ugledati svjetlo dana i monografija o stradalim župljanima. Veliki dio posla za knjigu je uradio povjesničar fra Robert Jolić

Uskoro će se graditi spomen obilježje za 372 žrtve iz Prvog, Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata iz međugorske župe. Na spomeniku će biti upisana sva imena žrtava poginulih i nestalih iz ove župe. O gradnji spomen-obilježja govorio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, na skupu održanom u žutoj dvorani bl. Ivana Pavla II, na kojem su bili nazočni župljani. “Inicijativa o izgradnji spomenika žrtvama rata postoji odavno. Bilo je nekoliko ideja glede toga. Sadašnja je ideja da na jednom mjestu u župi budu ispisana sva imena žrtava iz cijele župe. Postoji prijedlog da bi spomenik bilo najbolje izgraditi na prostoru stare crkve. To je ujedinjujući prostor, koji nas sve spaja i poziva na prošlost. Taj prostor bi oblikovali budući da je sada zapušten. Ako se to uredi kako treba to bi bio tranzitni prostor - svojevrsni trg. Ovaj prostor mi se čini idealan za ovu namjenu, kazao je fra Marinko Šakota dodavši kako će sve biti definirano na idućim sastancima. Ubrzo bi trebala ugledati svjetlo dana i monografija o stradalim župljanima. Već je povjesničar dr. fra Robert Jolić o tome uradio veći dio posla. Inače, on je nazočnima govorio o povijesti stradalih iz međugorske župe. Za većinu stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu ne zna se posljednje počivalište. “S području međugorske župe evidentirano je 372. poginule i nestale žrtve. Njih je 150. iz Međugorja , iz Bijakovića je 81, iz Miletine 45, iz Crnopoda - Daupovine 4, iz Šurmanaca 55, te Vionice 32.“ istaknuo je fra Marinko Šakota, međugorski župnik na početku mise na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, kada se u župi Međugorje slavio spomen na mučeničku smrt fratara iz župe Međugorje: fra Križana Galića, te franjevca rođenih u međugorskoj župi: fra Joze Bencuna, fra Marka Dragićevića Starijeg, fra Mariofila Sivrića, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja. O Žrtvoslovu hercegovačkih franjevaca i postupku mučeništva govorio je mr.fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?