Dario Čerkez

Apsolutni vladar bh. moto-scene

07.01.2017.
u 10:00

Kada smo prije nešto više od pet godina radili priču za Večernjak o Vitežaninu Dariju Čerkezu, osmerostrukom uzastopnom prvaku BiH u najjačoj motocross klasi MX Open, mislili smo kako je taj razgovor i točka na njegovu bogatu karijeru. Naime, iako Dario kraj karijere nije ni spominjao, činilo nam se kako se taj kraj nazire.

Niz naslova

Jer, uz tih osam uzastopnih naslova prvaka, a više od osam puta nije ni mogao biti prvak kada je do tada održano samo osam državnih prvenstava, Dario je usporedno s pojedinačnom konkurencijom, osvojio i osam zlatnih medalja u klupskoj konkurenciji sa svojim Motocross klubom Vitez, bio je i državni prvak u enduro klasi, dobitnik Zlatne kacige koja se dodjeljuje na državnoj razini natjecatelju koji tri puta za redom osvoji naslov državnog prvaka… i niz drugih priznanja, nagrada, pohvala. Uz to, 33 godine, obitelj, vrlo skup sport - kupnja motora, opreme, servisiranja, putovanja, sam je financirao uz tek neku minimalnu financijsku potporu Kluba ili pak nekog rijetkog sponzor, mislili smo kako je kraj karijere jedina realna opcija. No, itekako smo se prevarili. Dario je nastavio voziti, natjecati se. Čak je i broj nastupa povećao te, uz motocross MX Open, vozio je i Road Racing klasu 100. Mijenjao je i motor te, umjesto Honda CR 450 R, vozi KTM 450 u MX Open klasi te BMW 1000 u Road Racing klasi. Mijenja Dario motore, opremu…, ali ne mijenja naviku osvajanja naslova državnog prvaka. I od našeg razgovora prije pet godina, kada je imao osam, sada ima 13 uzastopnih naslova državnog prvaka i još tri nagrade “Zlatna kaciga”. A ovakvu nisku velikih uspjeha, u bilo kojem sportu u BiH, zaista je teško pronaći. Do kada, pitamo Darija koji i sada, u zimskoj stanci, vježba kao da je na početku sportske karijere. - Prije nekih 5-6 godina isto pitanje postavio mi je otac. Kaže m: “Moj Dario, zar ti nije dosta, pa valjda si se već dokazao?” A ja zakratko šutim, pa mu onda kažem da se nikome ne dokazujem, da je to ljubav, strast, ovisnost, moglo bi se i tako reći, od koje ne bježim niti želim bježati. A moj poštovani otac me samo blijedo u čudu gleda i više ništa ne pita. A ja idem dalje, o kraju karijere i ne pomišljam. Imam 38 godina, zdrav sam kao dren, ne pijem, ne pušim, uredno živim, redovito i maksimalno treniram, sada u zimskoj stanci treniram u dvorani, plivam, trčim i u potpunosti, čak i više od toga, ispunjavam programirani plan zimskih priprema. Proljeće ću dočekati u fizičkoj, psihičkoj i tehničkoj spremi, kadar nastaviti s novim pobjedama i novim naslovima, kaže Čerkez.

Ne može stići na sve utrke

A kako smo već rekli, natjecao se Dario i u Road Racing klasi 1000, vozio je samo 4 od ukupno 6 utrka i osvojio drugo mjesto na državnom prvenstvu. Vozio je i na otvorenom prvenstvu Srbije u motocrossu te osvojio treće mjesto iako dvije utrke uopće nije vozio, te na Istočno-europskom prvenstvu gdje je vozio samo dvije utrke i osvojio 12 mjesto. Vozio je Dario i u RH u klasi B Open, u tri utrke, koliko ih je i vozio, bio je pobjednik, ali je od daljnjeg natjecanja odustao. - Jednostavno ne mogu stići na sve utrke, u pitanju je vrijeme, poklapanje termina, daljina, financije…, a želio bih, kaže veliki Dario Čerkez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije