34. nogometni Memorijalni turnir Andrije Ankovića i tradicionalna Plavo-bijela noć GOŠK-a u Gabeli

Četvrtoligaš Zadar prikazao najljepši nogomet i odnio pobjedu na Ankovićevu memorijalu

storyeditor/2024-02-04/zadar.png
05.02.2024.
u 16:06

HNK Zadar iz Zadra pobjednik je 34. nogometnog turnira Memorijal Andrije Ankovića u Gabeli, piše Večernji list BiH. Zadrani su u finalu nadigrali Jadran Luku Ploče s 2:1. Poveli su Pločani pogotkom Nikole Čepe u 36. minuti utakmice, Zadrani su poravnali preko Roka Nakića u 61., a preokrenuli golom Brune Grgića u 71.

GOŠK četvrti

Uoči finala Jadran LP je slovio za favorita, no na terenu nije bilo tako. Jadran LP je poslije bolje igre u prvom poluvremenu poveo, kontrolirao je igru i u prvih 15-ak minuta nastavka, no onda se dogodio preokret. Zadar, koji igra Treću NL - Jug, hrvatsku nogometnu ligu četvrtog stupnja, suprotno očekivanjima, dominirao je u posljednjoj trećini utakmice i zasluženo slavio. Momčad iz četvrtog stupnja hrvatskog nogometa prikazala je i najljepši nogomet. Prvog dana Zadrani su odigrali pravu ljepoticu turnira protiv trofejnog crnogorskog kluba Sutjeske iz Nikšića. Utakmica je završena bez pogodaka 0:0 pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Umješniji su bili Zadrani koji su u devetoj seriji slavili s 8:7. Po jedan penal obranili su vratari Giljen (Sutjeska) i Matasović (Zadar), dok je Ognjen Đinović u devetoj seriji tukao preko grede. Uglavnom, na iznenađenje dvjestotinjak ljubitelja nogometa slavio je Zadar. Treće mjesto pripalo je Sutjeski iz Nikšića, koja je u prvoj utakmici poražena od Zadra na penale, 7:8, dok je u drugoj nadigrala GOŠK s 5:2. Strijelci su bili Simić u 28., Šuta u 34. (ag), Babić u 44., Harambašić u 58. (ag) i Vuković u 77. za Sutjesku, a Čajić u 54. i Šiško u 81. za GOŠK. Na otvaranju turnira domaćin GOŠK poražen je od Jadrana LP s 0:3. Strijelci I. Čepo u 14., Martić u 22. i N. Čepo u 27. Mnogo brige za trenera domaćih Tonija Karačića jer je GOŠK daleko od forme, a nastavak sezone je već 10. veljače u kup-utakmici protiv Jedinstva u Bihaću. Konačni poredak na Memorijalu: 1. Zadar, 2. Jadran LP, 3. Sutjeska, 4. GOŠK. Toni Karačić, trener GOŠK-a, kazao je: - Ne možemo biti zadovoljni ni rezultatski ni igrom. Jedino što je dobro da ovo nisu utakmice za bodove. Nema nikakvog pravdanja, slabo smo odigrali turnir - kazao je Karačić.

Boris Miličković, pomoćni trener Sutjeske, dodao je kako im nije bio bitan rezultat. - Vidjeli smo neke nedostatke na koje trebamo obratiti pozornost i koje trebamo otkloniti do početka prvenstva - dodao je Miličković.

Mišo Krstičević, trener Jadrana LP, čestitao je Zadru na pobjedi ustvrdivši kako su imali puno više prilika te da su zaslužili pobjedu, no takav je nogomet. - Hvala domaćinu na pozivu, mislim da je velika stvar za jednog četvrtoligaša da bude pozvan na ovaj turnir, koji ima svoju povijest i svoje ime. Moja ekipa i ja kao trener pokušavamo učiti da dobijemo svaku utakmicu. Bili smo svjesni snage sudionika, ali u Zadru smo pred polazak rekli da nam je cilj osvojiti turnir bez obzira na jake sudionike - kazao je, među ostalim, Marin Oršulić, trener Zadra.

Uz pehar za najbolje ekipe, pojedinačna priznanja dobili su: Bruno Grgić (Zadar), najbolji igrač; Luka Matasović (Zadar), najbolji vratar; Nikola Čepo, (Jadran LP) najbolji strijelac; Kristijan Sesar (Jadran LP), igrač koji podsjeća na Andriju Ankovića; Šime Erceg (Jadran LP), najmlađi igrač.

Zadar je, inače, 15. osvajač turnira. Rekorder je Zrinjski, koji je "uzeo" osam trofeja, slijedi ga splitski Hajduk koji je slavio šest puta, po tri puta turnir su osvajali – Sutjeska iz Nikšića, Dinamo (Zagreb) i Sarajevo, dva puta je pobjednik bio Široki Brijeg, dok su po jednom turnir osvojili Leotar (Trebinje), Velež (Mostar), Šibenik, Neretva (Metković), Osijek, Lokomotiva (Zagreb), Split i Zadar. Domaćin i organizator GOŠK slavio je također, jednom 2007. godine. Podsjetimo, turnir u Gabeli igra se u spomen na Andriju Ankovića, osvajača zlatne olimpijske medalje iz Rima 1960. godine i četvrtog na Svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu. Bombarder s Neretve, kako su Ankovića zvali, nogometnu karijeru počeo je u GOŠK-u, brzo su njegov talent primijetili susjedi iz Metkovića pa karijeru nastavlja u tamošnjoj Neretvi, za koju je igrao od 1955. do 1957. Iz Neretve Anković odlazi u splitski Hajduk, u kojem je doživio nogometnu slavu. U 326 utakmica u dresu "majstora s mora" Anković je postigao 250 pogodaka pa je na vječnoj listi deset najboljih strijelaca Hajduka. Nakon što je stekao uvjete za odlazak u inozemstvo, prešao je u njemački Kaiserslautern, za koji je igrao od 1966. do 1969. Relativno mlad završio je igračku karijeru, nakon koje se posvetio trenerskom pozivu. Umro je u 43. godini života, 1980.

Postignuća kluba

Nakon turnira održana je i tradicionalna Plavo bijela-noć u hotelu "Prezident" u Čapljini. Mnoštvu uzvanika obratili su se dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, i predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač. - GOŠK gaji dugu tradiciju organiziranja turnira, čime se može pohvaliti malo koja sredina u okružju, a na uspjesima koje postiže, od rezultata do infrastrukturnih, može mu se samo čestitati i zahvaliti - kazao je Vidić. - Želim čestitati organizatorima ove već tradicionalne manifestacije, što su uspjeli još jednom dokazati važnost postojanja i postignuća ovoga kluba na sportskoj sceni BiH - dodala je Buhač.

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?