KVALIFIKACIJE ZA EURO

Dalićev popis: Modrić i dalje vodi vatrene, nema Livaje, novo ime je Frigan

dalć i modrić
Igor Kralj/PIXSELL
22.08.2023.
u 08:46

Hrvatska protiv Letonije igra u gostima (Riga, 18. studenoga) te Armenije na domaćem terenu (Zagreb, 21. studenoga)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis reprezentativaca koji će sudjelovati u sljedeća dva izazova vatrenih pri kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Prvo će 8. rujna Hrvatska u Rijeci na Rujevici igrati protiv reprezentacije Letonije, a zatim će 11. rujna u Jerevanu gostovati kod reprezentacije Armenije.

– Iza nas je odličan nastup u završnici Lige nacija te smo ostali vjerni momčadi koja je tamo osvojila srebrnu medalju. Naravno da nas sve raduje što je kapetan i dalje s nama, s Lukom smo puno jači na terenu i izvan njega. Veseli me što gotovo svi igrači imaju riješeno klupsko pitanje pa na okupljanje mogu doći mirne glave, to je u prošlosti znalo biti problem u rujnu – rekao je izbornik Zlatko Dalić pri objavljivanju popisa.

Tako je i službeno potvrđeno da kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić (37) nastavlja igrati u dresu Hrvatske. Nismo sa stopostotnom sigurnošću znali hoće li Luka i dalje nositi dres reprezentacije nakon osvojene srebrne medalje na završnom turniru Lige nacija. Također valja istaknuti i da na popisu reprezentacije nema Marka Livaje, koji je uoči završnice Lige nacija napustio reprezentaciju nakon incidenta na Rujevici. Podsjetimo, napadača Hajduka navijači su vrijeđali s tribina tijekom treninga reprezentacije, on je krenuo u verbalni obračun, a nedugo nakon te situacije povukao se iz reprezentacije.

Na popisu izbornika Dalića se, uz ove dvije spomenute priče koje su zanimale javnost, dogodila jedna promjena u odnosu na onaj za završnicu Lige nacija. Na popisu više nije napadač Augsburga Dion Drena Beljo, a njegovo mjesto zauzeo je mladi napadač Matija Frigan (20), koji je ovog ljeta otišao iz Rijeke u belgijski Westerlo u transferu vrijednom pet i pol milijuna eura. Frigan je prošle sezone bio drugi najbolji strijelac HNL-a s 14 pogodaka u 27 nastupa. Također, u kadar reprezentacije vraća se i Joško Gvardiol, kojeg zbog ozljede nije bilo na završnici Lige nacija.

– Uz Gvardiola, koji je propustio Final Four zbog ozljede, sastavu iz Nizozemske priključili smo Frigana kako bismo dodatno proširili napadačke opcije jednim brzim, modernim napadačem iza kojeg je odlično proljeće – istaknuo je Dalić pa se osvrnuo na ovoljetne transfere Matea Kovačića, Joška Gvardiola, Lovre Majera i Josipa Šutala.

– Čestitam Mateu, Jošku, Lovri i Josipu na velikim transferima te sam siguran da će u Manchester Cityju, Ajaxu i Wolfsburgu još napredovati. Lijepo je vidjeti da ponovno imamo sve veći broj igrača u velikim klubovima, a vjerujem da je to u dobroj mjeri i plod sjajnih uspjeha reprezentacije u proteklom razdoblju.

Vrijedi podsjetiti da je Hrvatska u prve dvije utakmice kvalifikacija osvojila četiri boda. U prvom kolu Hrvatska je u Splitu protiv Walesa odigrala neriješeno 1:1, a u drugom kolu naši su reprezentativci na gostovanju u Turskoj ostvarili vrijednu 2:0 pobjedu. Hrvatska se trenutačno nalazi na trećem mjestu skupine D uz osvojena četiri boda, no momčadi koje su ispred nje odigrale su više utakmica; prvoplasirana Turska osvojila je devet bodova u četiri odigrana susreta, a drugoplasirana Armenija šest bodova u tri odigrana susreta.

– Pred nama su dvije iznimno važne utakmice u kojima s dvije pobjede možemo napraviti veliki korak prema Euru. Naravno, prihvaćamo ulogu favorita, ali jako dobro znamo da to u kvalifikacijama ne znači puno ako ne uđete u susret maksimalno koncentrirano i fokusirano te od igrača očekujemo upravo onakav pristup kakav smo imali u lipnju od prvog treninga. Želimo opet vidjeti takvu Hrvatsku, rastrčanu, borbenu i kvalitetnu, kako bismo protiv Letonije i Armenije opravdali ulogu favorita – dodao je izbornik hrvatske reprezentacije.

Nakon ova dva susreta u rujnu hrvatsku reprezentaciju do kraja godine čekat će još dva ciklusa kvalifikacija po dvije utakmice. Prvo će u listopadu igrati kod kuće protiv Turske (Osijek, 12. listopada) i u gostima protiv Walesa (Cardiff, 15. listopada), a posljednji ciklus na rasporedu je u studenome kada će Hrvatska igrati protiv Letonije u gostima (Riga, 18. studenoga) te Armenije na domaćem terenu (Zagreb, 21. studenoga).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije