MODRIĆ VELIČANSTVENI

Nitko kao Luka! Treći finale, a on je nezamjenjiv

03.05.2018.
u 15:18

Modrić je danas jedan od najboljih veznih igrača svijeta i ključna je karika u momčadi Zinedinea Zidanea.

Svaki put kada priče o Luki Modriću popune naslovnice portala i novina jer je ponovno sve impresiorao svojom igrom i rekordima, prvo se sjetim jedne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije i grupice “nogometnih znalaca” koja je sjedila u jednom bjelovarskom kafiću u kojemu se prenosila utakmica. Bilo je to vrijeme Europskog nogometnog prvenstva 2008... protivnički igrač oborio je Modrića, a oni su odmah zavikali: “Ma on je mali ko šmrkalj, prelagan je... pa kako da igra kad ne jede, nikad od njega neće biti ništa”. 

Najuspješniji u nokaut-fazama

Eh, a sada mi je drago da ti isti “znalci” nisu imali pojma jer ionako su svi tom “malom Modriću” predviđali veliku karijeru. Luka je te 2008. počeo igrati u Tottenhamu, a onda su ga uočili kraljevski skauti.

Samim time što je nakon četverogodišnjeg igranja na Otoku prešao u Real (točnije 2012. godine) već je njegovo ime značilo nešto u Hrvatskoj, a onda... već treću godinu zaredom s Realom igra u Ligi prvaka.

Posebno je impresivna njegova statistika u utakmicama nokaut-faze. Naime, Luka je bio uspješan u posljednje 22 nokaut-runde, a izgubio je samo jednu od posljednjih 26. Podatak je to kojim se danas ne može pohvaliti nijedan aktivni igrač na svijetu.

No, ipak u posljednjoj utakmici polufinala protiv Bayerna nije se previše pokazao. Imao je samo 75,6 posto točnih dodavanja i 17 izgubljenih lopta. No, jedna utakmica ne čini cijeli dojam jer iza Luke su izrazito produktivne godine u Realu. Naime, posljednji put kad je Real u Ligi prvaka ispao s Lukom u sastavu učinila je to dortmundska Borussia u polufinalu 2013. godine, a polufinale s Juventusom 2015. propustio je zbog ozljede.

Modrić je danas jedan od najboljih veznih igrača svijeta i ključna je karika u momčadi Zinedinea Zidanea. Pomogao je Realu da ponovno izbori finale Lige prvaka. Madriđani su tako postali klub koji je prvi put nakon 20 godina izborio tri uzastopna finala, a prvi put nakon 42 godine jedna bi momčad mogla osvojiti tri europske krune zaredom.

Nije se to dogodilo još od Bayerna 1976. godine. 

Sada je Real s Bayernom remizirao u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka (2:2) te tako ušao u finale (ukupno 4:3). To je madridskoj momčadi 16. finale u tom elitnom natjecanju. U 15 dosadašnjih finala Real je izgubio samo triput, od Benfice 1962. (5:3), Intera 1964. (3:1) i Liverpoola 1981. (1:0). A bit će to i treći uzastopni finale ne samo za Modrića nego i za Matea Kovačića. 
– Teška utakmica protiv Bayerna koji se nikad ne predaje, koji ima kvalitetnu momčad. No uspjeli smo istrpjeti sve njihove napade – rekao je Modrić koji se osvrnuo i na suđenje na utakmici.

– Uvijek ima kontroverzija, nisam vidio situaciju i ne mogu to komentirati. Uvijek žele umanjiti naše uspjehe, navikli smo na to – rekao je Modrić koji će finale igrati u Kijevu 26. svibnja.

Ondje bi mu statistika mogla biti još bolja, a mogao bi je poboljšati i Zizou koji bi mogao ući u povijest nakon samo dvije i pol godine trenerske karijere. Naime, jedna ga pobjeda dijeli od toga da ima tri europska naslova kao što ih imaju i Carlo Ancelotti i Bob Paisley. No, nitko od njih nema tri uzastopna, to je Zidaneova prilika! 

Dobra hrvatska statistika

Taj pothvat madridskog Reala važan je i za Hrvatsku jer s Modrićem i Kovačićem Hrvatska će i sedmu godinu zaredom imati igrača u finalu Lige prvaka.

Igrali su u finalu elitnog natjecanja Ivica Olić 2012., Mario Mandžukić 2013., Luka Modrić 2014., Ivan Rakitić 2015., Luka Modrić i Mateo Kovačić 2016., Luka Modrić, Mateo Kovačić i Mario Mandžukić 2017. i sada Modrić i Kovačić 2018.

Takvom se igračkom statistikom mogu pohvaliti još jedino Brazil, Francuska, Njemačka i Španjolska! 

2018. Modrić, Kovačić (oba Real)

2017. Modrić, Kovačić (oba Real), Mandžukić (Juventus)

2016. Modrić, Kovačić (oba Real)

2015. Rakitić (Barcelona)

2014. Modrić (Real) 2013. Mandžukić (Bayern)

2012. Olić (Bayern)

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije