Mostarci još uvijek nemaju dovoljno iskustva

Odrastanje u Europi: Marića prati Werder, Ćužu i Radića Poljaci...

11.11.2023.
u 16:35

Zrinjski je 2016. za Legiju bio "provincijski" klub, sada Plemići sve zanimljiviji stranim klubovima

Zrinjski je u još jednoj utakmici Konferencijske lige u Poljskoj poražen od Legije. U sjajnome ozračju domaćin je pokazao više i bio bolja momčad dovoljno dugo za pobjedu od 2:0. Zrinjski nije bio baš ravnopravan protivnik, ali može se reći kako se dobro nosio s domaćinom. Legia je bila tim bolja što je iskoristila sve ono što joj je mostarska momčad pružila po pitanju pogrešaka, piše Večernji list BiH.

Naivni golovi

Ono što razlikuje Legiju i Zrinjski u ovom trenutku, osim jasne razlike u igračkoj klasi, jest i iskustvo igranja utakmica na visokoj razini. Zrinjski će u ovom trenutku teško zabiti gol Legiji kakav je, recimo, od Poljaka primio u Varšavi ili u Mostaru, ili izboriti penal kakav je dosuđen Legiji. Mostarci, nažalost, još uvijek nemaju dovoljno iskustva u igri na tako visokoj razini, što to se stječe samo s vremenom i kontinuitetom igranja. U odnosu na 2016. godinu, kada je Zrinjski za Legiju bio tek klub iz "provincije", sada je razlika puno manja, a to je nešto što svi u taboru Plemića moraju uzeti kao uspjeh.

Zrinjski, primjerice, u trkačkom smislu nimalo ne zaostaje za momčadima s kojima igra u Europi. Već to je veliki uspjeh. Drugi je par rukava što, recimo, Legia ima jednoga Jesuea, koji ima toliko znanja da gotovo i ne trči, ili što Aston Villa ima Watkinsa koji bi, da nije igrao nogomet, mogao biti ozbiljan sprinter na 100 metara... Neke razlike mostarski klub jednostavno neće nikad moći nadoknaditi u odnosu na bogatije europske klubove, a selekcija igrača jedna je od njih.

- Legia je iskoristila dvije naše pogreške i to je presudilo. Odlično smo ušli u utakmicu, pokazali da se nismo došli braniti, ali taj gol nas je presjekao i usmjerio utakmicu. Dobro je funkcioniralo do gola, ali iz prvog udarca primiš gol i onda se teško vratiti protiv tako kvalitetne momčadi - kazao je nakon susreta trener Mostaraca Krunoslav Rendulić.

Iako se baš i ne bismo složili s trenerom Rendulićem kako je Zrinjski bio ravnopravan Legiji u Varšavi, razlika između tih dvaju klubova u ovom trenutku nije tako velika. Zrinjski je na razini u kakvoj se dosta dobro može nositi s momčadima poput Legije, a uz malo sreće može im nanijeti i poraz. Mostarci su to, zapravo, i pokazali protiv svih klubova s kojima su igrali u Europi, iako to i nije logično u nogometnom smislu. Razina novca kojom barataju giganti poput Aston Ville, AZ Alkmaara, pa i Legije, Zrinjskom neće biti nikad dokučiva. To su dva različita svemira.

- U drugome smo dijelu pokazali kako možemo igrati s Legijom, no nije išlo. U objema utakmicama bili smo ravnopravni, ali obje smo izgubili. Legia igra svake godine u Europi, svake godine puno utakmica, a mi nismo na toj razini. Nadam se da ćemo sljedeće sezone biti - dodao je Rendulić.

Ono čime u Zrinjskom mogu biti zadovoljni činjenica je kako mu igranjem Konferencijske lige raste vrijednost u svakom pogledu. Na utakmicama Plemića u Europi, ali i u domaćem prvenstvu, sve je više stranih skauta i ljudi koji se zanimaju za nogometaše Zrinjskog. Prvog vratara Marića već neko vrijeme prati njemački bundesligaš Werder iz Bremena. Ćuže i Radić, doznali smo od poljskih kolega, zanimljivi su Legiji i Slasku. Ivančića bi, navodno, rado doveli slovenski klubovi Olimpija i Maribor. Teško je u ovom trenutku reći što je ozbiljno zanimanje, ali cijena nogometaša Zrinjskog definitivno je narasla, Plemići su igranjem Konferencijske lige jednostavno postali zanimljiviji inozemnom tržištu.

Prvenstvo je primarno

Ipak "primarna djelatnost" Zrinjskog, uza sve što radi u Europi, mora ostati domaće prvenstvo. Plemići su na velikom testu već u ponedjeljak, 13. studenoga. Od 18 sati u 14. kolu Premijer lige BiH Zrinjski u Vrapčićima igra novi gradski derbi s Veležom. Zrinjskom je ta utakmica možda i od vitalnoga značaja kada je u pitanju borba za naslov prvaka. Ovo što ove sezone Plemići proživljavaju, zapravo uživaju, neće biti moguće i dogodine ako kroz domaće prvenstvo ne stvore predispozicije za takvo nešto. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije