Boćanje

Ohrabruje brojnost na pojedinačnim prvenstvima, posebno mladih boćara

storyeditor/2024-02-08/boca.png
09.02.2024.
u 14:35

Vide Krmek, povjerenik natjecanja, govori o nastavku proljetnoga dijela sezone 7. travnja, izvještajnoj skupštini Boćarskoga saveza BiH...

Boćanje je u Bosni i Hercegovini bilo i ostalo sport toplijega dijela godine za razliku od boćarskih sila, primjerice, Hrvatske. U susjednoj Hrvatskoj glavnina ligaških natjecanja se, zahvaljujući velikom broju sportskih dvorana, odvija tijekom zime, odnosno postalo je dvoranski sport, piše Večernji list BiH.

U Hrvatskoj druga priča

Bez obzira na to što su klubovi limitirani uvjetima, Boćarski savez BiH prošle je godine uspio organizirati Europsko boćarsko prvenstvo. Domaćin su bile Grude. O boćarskim je temama govorio Vide Krmek, povjerenik natjecanja.

- Prošla je godina bila poprilično uspješna za bosanskohercegovačko boćanje. Gledano iz kuta Boćarskog kluba Čapljina, na čijem sam čelu, jesenskim dijelom više smo nego zadovoljni. U sezoni 2023./2024. Čapljina je odigrala četiri utakmice i sve četiri dobila, nalazimo se na prvom mjestu, uz pritajenu želju da na prvom mjestu i završimo sezonu - naglašava povjerenik Krmek prelazeći s klupske teme na opću.

- Prvi dio momčadskog dijela sezone odigran je prema planu, odgođena je jedna utakmica koja se trebala između Napredak Wille i Neuma igrati u Sarajevu, ali je prolongirana zbog kiše te će se igrati uoči nastavka sezone. Posebno bih istaknuo podatak da je Boćarski savez BiH uspješno organizirao Europsko prvenstvo u Grudama. Prvenstvo je odjeknulo u boćarskom svijetu pa su Boćarskome savezu BiH stizale same pohvale. Ponosni smo na tu činjenicu. Od domaćih natjecanja izdvojio bih svakako podatak da su u tri discipline održana pojedinačna državna prvenstva – pojedinac klasično, par klasično i precizno izbijanje. Na naše zadovoljstvo, odazvao se veliki broj i klubova, a posebno natjecatelja. Osim Neuma, svi ostali klubovi na pojedinačnim su državnim prvenstvima imali svoje predstavnike u svim trima disciplinama - kaže Krmek.

Upada u oči da je na pojedinačnim državnim prvenstvima nastupio zapažen broj igrača, što nam je potvrdio i sam Krmek.

- Nastupio je veliki broj natjecatelja. Uz to, imam osjećaj da se bude mladi igrači. Nemamo baš nekog podmlatka u najmlađim kategorijama, ali mladi igrači koje imamo, svi su sudjelovali, što znači da i kod njih postoji želja za boćanjem. Mi smo se počeli plašiti da ne ostanemo bez mladih jer onda neće biti ni boćanja - objašnjava Krmek.

Pratimo djelomično nastupe bosanskohercegovačkih boćara u hrvatskim klubovima, vidimo da su vrlo uspješni.

- Uspješni su zato što je drugi tretman boćanja u Hrvatskoj, pa i u ostalim razvijenim boćarskim zemljama. Imaju sredstva, mogu platiti igrače koji su tako situirani. To je jedno, druga je stvar - oni treniraju, profesionalno se bave boćanjem, naši ljudi dođu na utakmice nakon “frezanja” i sličnih težih poslova, već umorni dođu igrati. Od takvih igrača ne može se očekivati ništa posebno. U Hrvatskoj se boćari najjačih klubova bave samo boćanjem, za to su plaćeni, treniraju po dva, tri, pa i četiri puta tjedno, naravno da onda spremni dolaze na utakmice, pa i kvaliteta dolazi do izražaja.

Još je zima, još se silom prilika odmara, međutim, određene su aktivnosti pokrenute, što slijedi?

- Održali smo sjednicu Upravnoga odbora Boćarskog saveza BiH na kojoj smo rezimirali proteklu polusezonu i kalendarsku godinu u cijelosti. Posebno smo se osvrnuli na organizaciju Europskoga prvenstva u Grudama. Opća je ocjena da smo bili dobri domaćini. Dogovorili smo da se 3. ožujka održi izvještajna skupština Boćarskoga saveza BiH na kojoj ćemo šire članstvo informirati i o radu Upravnog odbora i Boćarskog saveza BiH u cjelini. Dogovoreno je i da proljetni dio sezone počne 7. travnja.

Bura pobjednik Kupa

Kup je za tekuću sezonu završen?

- Da, Kup je završen, a trofej je osvojila posuška Bura. Kup je bio uspješan, sudjelovali su svi klubovi osim, opet, Boćarskoga kluba Neum. Oni se ove sezone nisu pojavili pa će o tome biti riječi na skupštini Boćarskoga saveza BiH. S obzirom na to da su informirani o svemu što se događa u Boćarskom savez BiH, zanima nas zbog čega, ali valjda su umorni od turističke sezone.

Treba reći da će, uz nastavak momčadskoga dijela boćarskoga prvenstva, prvak BiH - ekipa Gruda sudjelovati u prednatjecanju za boćarsku Ligu prvaka. Podsjećamo, u posljednjih pet-šest godina prvaci BiH nisu bili uspješni kao nekada, obično su ispadali već u prvom krugu od ekipa iz Srbije i Crne Gore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?