ODBOJKA

Posavljaci na čelu bh. odbojkaške ljestvice, Hercegovci na začelju

13.02.2024.
u 15:49

Tri dana potrajalo je kompletiranje 15. kola Premijer lige odbojkaša BiH, nakon čega je ljestvica dobila zanimljiv izgled. Na čelu su posavski klubovi – Napredak i Magic Ice, a na začelju hercegovački – Ljubinje Bankom i Gacko. S obzirom na raspored u posljednja tri kola ligaškog dijela prvenstva, vjerojatno će tako i ostati. Napredak, poslije glatke domaće pobjede protiv Radnika od 3:0, aktualnim prvacima bježi sedam bodova pa mu je dovoljna i jedna, primjerice, domaća pobjeda protiv Borca kako bi sačuvao postignutu distancu.

Prvi pratitelj Napretka, također posavski premijerligaš Magic Ice, iza momčadi iz Odžaka zaostaje četiri boda, teoretski još ima izgleda preteći rivala, što je malo vjerojatno s obzirom na formu koju lider potvrđuje iz kola u kolo. Kako bi ovjerili (bar) drugu poziciju, "sladoledarima" treba pobjeda u derbiju 16. kola protiv Kaknja. S obzirom na to da su nakon toga, u 17. kolu ponovno domaćini, i to Bosni, dojam je da će se trenutačni poredak u gornjoj polovini ljestvice zadržati do kraja. Radnik će, po svemu sudeći, treću poziciju braniti u posljednjem kolu kada u Bijeljenu dolazi nepredvidivi Kakanj. Pozicija trenutačno petoplasirane Bosne je zacementirana - naprijed ne može više nikoga stići, a dojam je da je ne mogu ugroziti ni pratitelji. Na začelju je druga priča, najugroženiji su hercegovački klubovi - Gacku, koje se nakon jedne sezone u nižem rangu vratilo u "premijeru", prijeti novo spuštanje u drugi "razred". Gačani tri kola prije kraja imaju samo sedam bodova, a za spas bi im trebale sve tri pobjede, što je samo teorija. U nešto povoljnijoj poziciji je Ljubinje Bankom, koje ima dva boda više i u idućem kolu u Brčkom, protiv najstarijeg odbojkaškog kluba u BiH – Jedinstva, lovi posljednju nadu. Tko u tom derbiju začelja bude slavio, steći će velike izglede da i iduće sezone bude u eliti. Dojam je da su šestoplasirani Borac sa 17 i sedmoplasirana Modriča Novoprom s 15 bodova sigurni jer osmoplasiranom Jedinstvu bježe šest, odnosno četiri boda, a Ljubinjcima još i više.

Što je to novoga donijelo 15. kolo da se ljestvica tako izdiferencirala? To su, prije svega, pobjeda Napretka protiv Radnika te bod Jedinstva osvojen u Modriči. Uvjerljivom pobjedom momci iz Odžaka su aktualnog prvaka zadržali na trećoj poziciji, što je iskoristio Magic Ice i Radniku pobjegao na tri boda razlike. S druge strane, Jedinstvo je s bodom iz Modriče napravilo bitnu razliku u odnosu na najugroženije – Ljubinje Bankom i Gacko.

Brčaci su do boda u Modriči stigli poslije velike borbe u kojoj su poveli s 1:0, 25:21, domaći su poravnali 20:25, a mogući spasonosni bod Jedinstvo je osvojilo u dramatičnom trećem setu, koji je dobilo na razliku 27:25. Nakon što su "trgovci" poravnali na 2:2, 21:25, žustro je bilo i u petom setu, koji je domaćin dobio na razliku 13:15. Pet setova igralo se i u Kaknju, gdje su sarajevski "studenti" iznenadili domaćina. Gosti su dobili prvi set s 22:25, "rudari" poravnali na 1:1 (25:21), a zatim dobili i dramatični treći set - 31:29.

Kad se očekivalo da će Kakanj utakmicu mirno privesti kraju, došlo je do obrata, 15:25 i 13:15 za Bosnu pa su tako dva boda otplovila uz Bosnu, a domaćinu ostao samo jedan. U ostalim susretima Domaljevčani su bili uvjerljivi na gostovanju u Ljubinju - 20:25, 18:25 i 19:25, dok Gacko, izuzev počasnog seta u Banjoj Luci, nije uspjelo napraviti ništa više.

Rezultati 15. kola - Odžak: Napredak – Radnik 3:0, Ljubinje: Ljubinje Bankom – Magic Ice 0:3, Modriča: Modriča Novoprom – Jedinstvo 3:2, Kakanj: Kakanj – Bosna 2:3, Banja Luka: Borac – Gacko 3:1.

Poredak poslije 15. kola Premijer lige odbojkaša: 1. Napredak 41; 2. Magic Ice 37; 3. Radnik 34; 4. Kakanj 32; 5. Bosna 22; 6. Borac 17; 7. Modriča Novoprom 15; 8. Jedinstvo 11; 9. Ljubinje Bankom 9; 10, Gacko 7 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije