Aberdeen

Reflektori im gotovo nisu ni trebali, sunce tu zalazi iza 23 sata

14.07.2017.
u 08:15

Činilo se da vedro ozračje, u svemu što se događalo od polaska s Pecare do utakmice protiv Aberdeena u širokobriješkom taboru, ništa ne može pomutiti. Ipak... Vijest da su “disciplinci” NS BiH “drastično smanjili kaznu Širokom” izrečenu nakon događanja na finalu Kupa protiv Sarajeva, nije primljena s odobravanjem.

Nisu dobro primili vijest

Predsjednik Miro Kraljević, direktor Zoran Bubalo i svi u klubu s Pecare vijest su primili s nevjericom. Očito su se nadali da će kazna biti ukinuta ili barem “skresana”: - Baš je lijepo Savez poželio sreću Širokome u Škotskoj. Sram ih bilo, rekao je uz sočnu jezičnu tiradu jedan od navijača. Iako je u “granitnom gradu” Aberdeenu ili “prijestolnici nafte” bilo priličito prohladno (ujutro 11, kasnije 16 – 17 stupnjeva), oko podneva smo prošetali ulicom Springfield koja je vodila od hotela Hilton. Urednost koju smo vidjeli u predgrađu činila se nestvarnom u usporedbi s našim gradovima. Pokušali smo naći na ulici plastičnu vrećicu, bocu, konzervu, opušak... Ma, kakvi, nigdje ničega! A da nisu svi Škoti prešli u nepušače, ta cijene cigareta su paprene? Miro Kraljević, predsjednik kluba i širokobriješki gradonačelnik ne samo da je primijetio da “nigdje nije vidio parkirano auto na pločniku” ni išta što bi asociralo na divlju gradnju... Možda je trebao uzeti recept od svoga aberdeenskog kolege i “precrtati” ga u Širokom. Sve, baš sve, kuće zidane su sivim škotskim granitom precizno klesanim u škotskom stilu. Ni u ulici Springfield, ni kasnije u vožnji kroz grad do stadiona FC Aberdeena nigdje nismo vidjeli niti jednu fasadu! Čini se da ih niti nema u gradu od 203.000 stanovnika. A i što će im, kamen je tako uredno poslagan, da sigurno drži željenu temperaturu. Stadion Pittordie staro je zdanje, građen u tko zna koliko faza, ali djeluje simpatično i ugodno je na nj “baciti oko”.

Blizina nogometa

Ugodno je čak vidjeti slojeve izmeta na krovu stadiona, što je djelo brojnih galebova. Ta, Sjeverno je more tu blizu. Igrači su u srijedu tamo održali jednosatni trening, koji je izravno prenosila lokalna tv postaja. U grad je stigla skupina Škripara, njih 15-ak. Odmah su “obavili” degustaciju piva i jednoglasno zaključili da je odlično. Kažu da nije preskupo, “jedva” tri škotske funte (na većini mjesta stoji 6 – 8 funti. Škriparima se pridružio dugogodišnji prijatelj i žestoki navijač Širokoga Lewis Orr iz Edinbourga, koji prati sve važnije utakmice na Pecari ili u gostima, ne žaleći vremena, još više novca. Pa, neka opet netko kaže da su Škoti škrti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije