trenero Zrinjskog

Rendulić: Ovo što smo napravili može ujediniti sportsku BiH. Svi klubovi će profitirati od našeg čuda'

Krunoslav Rendulić
HŠK Zrinjski
19.08.2023.
u 15:00

Ovaj rezultat nije uspjeh samo za Zrinjski već i za cijeli bh. nogomet. Svi klubovi Premijer lige će imati benefite od ovog rezultata, poručio je Rendulić

Mostarski Zrinjski hrvatskog trenera Krunoslava Rendulića ispisao je povijest i postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine koji se plasirao u grupnu fazu nekog europskog natjecanja.

Zrinjski je u trećem pretkolu Europa lige bio bolji od islandskog Breidablika (6:2 i 0:1). Bosanskohercegovački prvak, koji je iz Lige prvaka ispao u dramatičnom  dvomeču sa Slovanom, prolaskom Breidablika plasirao se u play-off Europa lige i izborio minimalno grupnu fazu Konferencijske lige. U play-offu Europa lige čeka ga austrijski LASK.

Zrinjski nakon ovog uspjeha u najgorem slučaju očekuje garantirana zarada od 3.6 milijuna eura. Prvak BiH dobiva po 100.000 eura za svako od četiri pretkola u kojima je nastupao. Za plasman u Konferencijsku ligu mu pripada 2.9 milijuna eura bonusa te oko 270.000 eura na račun koeficijenta (Zrinjski je trenutno 27. od 32 kluba u KL-u po 10-godišnjem koeficijentu).

Osim toga, Zrinjskom ide i sve ono što se zaradi na temelju rezultata u grupnoj fazi, gdje svaki bod vrijedi 166.000 eura. Kad bi Zrinjski ušao u Europa ligu, imao bi najmanje 4.2 milijuna garantiranih eura te po 210.000 eura za svaki bod koji bi tamo osvojio.

O povijesnom rezultatu za nogomet Bosne i Hercegovine Index.hr razgovarao je s trenerom Zrinjskog Krunoslavom Rendulićem.

Jeste li očekivali relativno lagan prolaz protiv Islanđana?

Iskreno, ne. Dok smo ih analizirali, vidjeli smo da se radi o vrlo dobroj ekipi koja igra napadački nogomet, za gol više, i koja napada visokim pritiskom. Ipak, dobro smo detektirali njihove slabe karike, a to je defenziva. U prvom susretu smo zabili šest golova, a mogli smo zabiti još nekoliko. Tri puta smo pogađali okvir gola, a promašili smo i nekoliko odličnih šansi.

U Ligi prvaka ste ispali nakon drame sa Slovanom. Koliko Vas je taj poraz pogodio?

Nikad nije dobar osjećaj izgubiti i ispasti. Da smo prošli, iduće kolo bismo igrali protiv Maccabi Haife, pa čak i u slučaju poraza izborili bismo grupnu fazu Konferencijske lige. Tako da bi bilo sjajno da smo prošli. Bili smo blizu, ali presudilo je njihov iskustvo igranja ovakvih utakmica i puno širi kadar nego što ga mi imamo. Međutim, tu smo vidjeli da možemo.

Za bh. prilike Zrinjski je ovim rezultatom zaradio ogroman novac. Planirate li ga do kraja prijelaznog roka uložiti da dodatno pojačate kadar? 

Osiguranjem barem grupne faze Konferencijske lige sigurno je da su nam apetiti porasli i da će klub dati sve od sebe da se pojačamo, no naš hendikep je činjenica da Premijer liga nije atraktivna destinacija ni za igrače iz regije, a kamoli iz ostatka Europe. No, kako smo osigurali Europu barem do jeseni, pokušat ćemo igrati na tu kartu. To možda bude dobar mamac za kvalitetne igrače koje želimo dovesti.

Prođete li LASK, igrat ćete skupinu Europa lige...

Odmah da bude jasno, oni su apsolutni favoriti. Tu nema nikakve dvojbe. Mi smo svoj cilj ispunili, ali zašto da prestanemo sanjati? Dat ćemo sve od sebe i pokušat ćemo napraviti još jedno čudo.

Može li ovaj vaš uspjeh ujediniti inače u svakom segmentu razjedinjenu BiH?

U sportskom smislu svakako. Na koncu, ovaj rezultat nije uspjeh samo za Zrinjski već i za cijeli bh. nogomet. Svi klubovi Premijer lige će imati benefite od ovog rezultata. Što se tiče čestitki, nemam društvene mreže, ali znam da nam je Željo čestitao i hvala mu na tome.

Sergej Jakirović radi sjajne stvari s Rijekom. Koliko je on, kao Vaš prethodnik u Zrinjskom, zaslužan za ovaj rezultat?

Klub je godinama posložen kako treba, radi se ozbiljno i ispravno. To je preduvjet da bi klub mogao imati dobre rezultate. Naravno da svi treneri koji su tu bili prije mene nose dio zasluga, Jakir najviše, ali ovo se nije dogodilo preko noći. Išli smo korak po korak, slagali smo kockicu po kockicu i evo nas tu.

Da možete birati, obrana titule u BiH ili prolazak grupe u Europi?

Teško pitanje, ali ako već moram birati, radije prolazak u Europi. Već smo napravili povijesni rezultat, prolazak bi bio bajka, rekao je Rendulić za Index.hr.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?