HŠK Zrinjski

S osvojenim naslovom Baka u društvo s Franjom, Jovićem, Karačićem i Marinovićem

31.05.2017.
u 07:22

Zrinjski je od formiranja zajedničke Premijer lige BiH najuspješniji klub u BiH. Mostarci su ukupno osvojili 5 naslova prvaka do kojih su došli predvođeni s pet različitih trenera.

Zadnji naslov Zrinjskog, osvojen u nedjelju, bio je prvi naslov Blaža Sliškovića koji je ovaj osvojio kao trener. Baka je bio ponosan na svoje osobno ostvarenje, ali zasluge je prenio na sve osim na sebe. Zahvalio se navijačima, igračima, članovima uprave, ali je jasno kako je njegov ulog u novoj tituli prvaka uistinu velik. Slišković, kao i svi njegovi prethodnici koji su sa Zrinjskim osvojili naslov prvaka ostat će zlatnim slovima upisani u povijest mostarskog kluba. Ovom ćemo se prilikom sjetiti tih trenera koji su vodili momčadi koje su sve Mostarce učinile ponosnima.

Franjina generacija

Prvi prvenstveni naslov prvaka nekog nogometnog natjecanja u Mostar je sa Zrinjskim donio Franjo Džidić. Iskusni trener vodio je Zrinjski u sezoni 2004./05. kada je njegova momčad na 10 bodova razlike iza sebe ostavila Željezničar. Zrinjski je te sezone okupio momčad sastavljenu od ponajboljih nogometaša iz cijele BiH, a boje kluba između ostalih tada su branili: Zoran Rajović, Mislav Karoglan, Dušan Kerkez, Velimir Vidić, Ivica Džidić, Sulejman Smajić, Zajko Zeba... Prvi put tada je Mostar slavio dolazak naslova prvaka, a vitrine Zrinjskog su se od te sezone nemilice punile. Sljedeći naslov prvaka Zrinjski je osvojio pod vodstvom trenera Dragana Jovića. On je Zrinjski vodio u sezoni 2008./2009. kada je njegova momčad iza sebe ostavila Slaviju. Zrinjski je te godine osvojio 57 bodova, dok je Slavija bila na 52 boda, ali pretendenti za naslov su te godine bili Sloboda i Sarajevo. Na zadnjoj utakmici te sezone Zrinjski je pogotkom Krešimira Kordića zabio za 1:0 i pobjedu protiv Leotara. Te je noći također bilo veliko slavlje u Mostaru, na proslavi je zapjevao i Marijan Ban. Novi naslov prvaka Zrinjski je morao pričekati nekoliko godina. Dolaskom nove uprave u klub početkom 2013. godine počelo je i najuspješnije razdoblje mostarskog kluba. Sljedeći naslov prvaka Zrinjski je donio u Mostar predvođen trenerom Brankom Karačićem. Bilo je to u sezoni 2013./2014. kada su plemići iza sebe na ljestvici ostavili momčad hercegovačkog rivala Širokog Brijega na šest bodova zaostatka. Upravo se iz te sezone pamti velika 3:2 pobjeda pod Bijelim brijegom protiv Širokog Brijega. Vodio je tada Široki s 0:2, ali je Zrinjski nošen navijačima ostvario nevjerojatni preokret. Vodio je tada trener Karačić s klupe jaku momčad predvođenu Perom Stojkićem, Stevom Nikolićem, Ivanom Crnovom, Danijelom Graovcem ...

Sezonu nakon toga Zrinjski je ostao bez naslova te je na ljestvici završio kao trećeplasirani sastav kojemu je prvoplasirano Sarajevo pobjeglo na 7 bodova viška.

Sezonu nakon toga trener Vinko Marinović je poveo momčad do novog naslova prvaka u nogometnoj Premijer ligi BiH. Svaki put kada je Zrinjski prije toga osvajao naslove činio je to na dominantan način. Bilo je tako i ovaj put jer Zrinjski je drugoplasiranoj Slobodi pobjegao na 7 bodova viška. Upravo su tu Slobodu plemići porazili na domaćem terenu pred svojom publikom s 2:1.

Okosnica prvaka

Marinović je tada pod svojom palicom imao momčad za koju su mnogi govorili kako je najbolja u ligi i kako ima najveći broj kvalitetnih igrača. Za Zrinjski su tada uspješno nastupali: Goran Karačić, Matija Katanec, Danijel Graovac, Pero Stojkić, Ognjen Todorović, Oliver Petrak, Goran Zakarić, Ivan Peko i Jasmin Mešanović, dok su u drugom dijelu te sezone momčad dobro “povukli” dobrim igrama Tomislav Tomić i Nemanja Bilbija. Zapravo gotovo cijeli taj igrački kadar bio je okosnica momčadi koju su u prošloj sezoni vodili Vinko Marinović, Ivica Barbarić, a s kojom je Blaž Slišković na kraju osvojio naslov. Sastavu su se u međuvremenu pridružili vratar Kenan Pirić, Slobodan Jakovljević, Luka Lučić, Tonći Kukoč, Saša Kajkut... Teško je ocijeniti pod kojim je od ovih šampionskih trenera Zrinjski igrao najljepši nogomet, ali naš je dojam kako se oku najugodniji nogomet igrao u vrijeme Franje Džidića. Igrački kadar koji je tada Franjo dobio bio je svojevrsna selekcija najboljih nogometaša iz svih klubova Premijer lige. Ipak, ta momčad je plijenila kvalitetom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije