upitna nagodba

Srbija neće povući tužbu za genocid protiv Hrvatske?

'16.11.2012. Zagreb Zracna luka Zagreb-Pleso, Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markac nakon oslobadjajuce presude u Den Hagu doputovali vladinim zrakoplovom u Zagreb. Photo: Robert Anic/PIXSEL
Robert Anić/PIXSELL
21.11.2012.
u 13:03

Politika ističe Dačićevu ocjenu da je "Oluja presudom Haaškog tribunala postala legalna i legitimna akcija".

Kako doznaje beogradska Politika od neimenovanog izvora iz državnog vrha, Srbija neće povući tužbu za genocid protiv Hrvatske.

– Nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču eventualna izvansudska nagodba gotovo je sigurno pala u vodu, ali bez obzira na to, Srbiji je još više nakon odluke Haaškog tribunala stalo da se pred nekom međunarodnom institucijom dokaže da je u Oluji počinjen genocid nad Srbima – piše Politika dodajući kako je sada sigurno da će se Hrvatska i Srbija sljedeće godine suočiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu i prema mnogim analitičarima iz Srbije i izvan nje Hrvatska je "dobila krila" pa je čak i srpski premijer Ivica Dačić izjavio da Hrvatska sada nema razloga povlačiti svoju tužbu.

Politika ističe Dačićevu ocjenu da je "Oluja presudom Haaškog tribunala postala legalna i legitimna akcija". Obrazlažući odluku, sudac Theodor Meron rekao je da se odlazak civila, koji se događao istovremeno sa zakonitim topničkim napadima, ne može okarakterizirati kao deportacija i time je Haaški tribunal, zaključuje Politika, praktički osporio temeljnu stavku srpske tužbe za genocid protiv Hrvatske u kojoj se navodi da je Hrvatska počinila genocid tijekom operacije Oluja u kolovozu 1995., u namjeri da potpuno ili djelomično uništi krajiške Srbe kao etničku skupinu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?