Vukoja pojašnjava

Što znači... Animozitet

Sukob
29.10.2012.
u 09:48

Pojam animozitet, animoznost, potječe od latinske riječi animositas (animosus),a znači srčan, strastven

U ukupnom javnom okruženju previše je raznih animoziteta prema nečemu ili nekomu, što nije na čast pojedincu i ukupnom društvu. Animozitet (na njemačkom Animositat) prema rječnicima znači neprijateljsko raspoloženje prema čemu ili nekomu, nesnošljivost, odbojnost. Animozitet ili animoznost znače i ogorčenost. Animozan je onaj koji je prema nekome ili nečemu neprijateljski raspoložen.

Pojam animozitet, animoznost, potječe od latinske riječi animositas (animosus),a znači srčan, strastven. Nejasno je kako su se srčanost i strastvenost, kroz povijest razvoja jezika, pretvorili u neprijateljsko raspoloženje, nesnošljivost, odbojnost. Kaže se još od davnih vremena kako je čovjek čovjeku vuk. Razni animoziteti, nesnošljivosti svih vrsta pa i nevjerojatna neprijateljska raspoloženja svojstvena su svim društvima i velikom omjeru pojedinaca. Postoje animoziteti prema rasama, boji kože, narodima, njihovim jezicima, religijama, svjetonazorima, političkim i drugim opredjeljenjima. U BiH koja se nalazi na razmeđu civilizacija raznih animoziteta, nesnošljivosti pa i mržnje više je nego drugdje. Posebno je izražen animozitet prema hercegovačkim Hrvatima, čak i u značajnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa. Rezultat je to raznih predrasuda, stereotipa. Animozitet zna prijeći gotovo u histeriju, s elementima fašizma, nacizma, rasizma. I to baš kod onih koji se kunu u svoj antifašizam, u toleranciju prema svima. Ali ako prema njima netko pokaže i trunku animoziteta, teško njemu. Osjetit će plodove njihova gnjeva, proglasit će ga svim i svačim. Njihov animozitet kod onih bez animoziteta izaziva animozitet prema animozitetu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?