Vukoja pojašnjava

Što znači... Devijantno ponašanje

Frano Vukoja
13.06.2013.
u 10:42

Pojam potječe od latinske riječi deviare, a znači skrenuti s puta

Posljednjih dana često slušamo o devijantnom ponašanju pa i o devijantnom društvu. Devijacija je odstupanje od predviđenog ili uvriježenog ponašanja, običaja, putanje; otklon.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je devijacija i skretanje, zastrana, zastranjenje. U matematici devijacija je razlika između jedne u skupini promatranih vrijednosti i njihova prosjeka, a u fizici odstupanje položaja magnetne igle od smjera prema magnetnom polju. U političkom smislu devijacija je skretanje ili zastranjivanje od predviđene politike. Na bh. političkoj sceni razna skretanja sretnu se sa zastranjivanjima i obratno.

Pojam potječe od latinske riječi deviare, a znači skrenuti s puta. Prema Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina devijantno ponašanje je netipično, ekscesno, konfliktno ponašanje, a devijantan je onaj koji odstupa od pravila, posebno od prihvaćenih normi. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljubu Klaića devijacionist je član neke političke organizacije koja se odvaja, koja zastranjuje do glavne linije svoje stranke, a devijacionizam je ideološko odvajanje od glavne linije partije.

Neki oblik ponašanja u jednom društvu prihvatljivo je, a u drugom se smatra devijantnim. Patološki oblici devijantnog ponašanja uključuju upotrebu nasilja, što se zakonski sankcionira u većini zemalja. Društvo samo generira devijantnost, ona malim koracima mijenja društvo. Velikim koracima može se i - posrnuti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?