Vukoja pojašnjava

Što znači... Drakonski

Frano Vukoja
29.04.2013.
u 10:26

Drakon je riječ grčkog podrijetla, a znači zmaj. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je drakon bajoslovno strašilo, krilati ognjeni zmaj

Jedne se kroz povijest kažnjavalo drakonski, drugima se gledalo kroz prste. Prema Anićevom rječniku pojam drakonski veže se za atenskog zakonodavca Drakona iz 7. stoljeća prije Krista, odnosno njegov zakonik poznat po osobitoj strogosti. U prenesenom smislu drakonski je onaj koji je vrlo strog, izuzetno oštar, nesmiljen, surov, bezobziran. Anić navodi primjer: drakonske mjere. Takvih mjera bilo je u BiH i preko svake mjere. Naravno i mnogo toga lošega protiv čega nisu poduzete nikakve mjere.

Drakon je riječ grčkog podrijetla, a znači zmaj. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je drakon bajoslovno strašilo, krilati ognjeni zmaj. U zoologiji drakon je krilati gušter koji može letjeti (Draco volans). U astronomiji Drakon (Zmaj) je zviježđe na sjevernoj polutki neba, a Drakonidi su rojevi zvijezda padalica (krijesnica) koje se vide potkraj lipnja i početkom listopada. Drakonizam je drakonski postupak, pretjerana strogost, neumoljivost, surova primjena zakonskih propisa. U Hrvatskoj općoj enciklopediji piše da neki povjesničari sumnjaju u to da je Drakon uopće i postojao. Pretpostavlja se da je oko 621. godine prije Krista kodificirao dotad nepisane i od aristokracije samovoljno tumačene zakone. Po predaji, njegovi zakoni bili su osobito strogi, gotovo za sve zločine predviđali su smrtnu kaznu. Solon je ukinuo Drakonove zakone, osim onih za ubojstvo. U BiH zakone mijenjaju neki pojedinci, onako – solo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?