Vukoja pojašnjava

Što znači... Eter

Frano Vukoja
30.04.2013.
u 10:45

Pojam dolazi iz grčkog, riječ aither na grčkom znači čist, gornji zrak, nebo, svjetlo, vedrina, dah, dim, dok aithein znači zapaliti

Puno toga nezgrapnoga s bh. političke scene ode u eter pa zamagli ukupnu javnu scenu. Eter je u grčkoj mitologiji bog svjetla, simbol zraka, neba i svemira, hipotetična sredina koja ispunjava prostranstva svijeta.

U Anićevom rječniku stoji kako je eter hipotetski mehanički nosilac svjetlosti, općenito elektromagnetskih valova. Hrvatska opća enciklopedija navodi da je eter u grčkoj teoriji - peti element! U kemiji i farmaciji eter je skupina organskih spojeva u kojima su dva ugljikovodična ostatka povezana preko atoma kisika.

Najčešći eter je dietil eter, hlapljiva tekućina koja se nekada upotrebljavala za narkozu (Anić navodi primjer: uspavati eterom). Eter je i prostor koji prihvaća emisije radiovalova, pa čujemo kako je nešto otišlo u eter, kako će nešto biti u eteru. No, eter je i nadzemaljski prostor, nebo, svemir, drugo stanje.

U prenesenom smislu riječi eter je, kako stoji i Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, nešto visoko, nedostižna visina, prostor bez zraka, praznina. Eteričan je hlapljiv, isparljiv, a u prenesenom smislu lagan, fin, nježan, proziran, tanan, prozračan. Iako se u bh. eteru nađe puno nečega sasvim suprotnoga. Eterična ulja su hlapljive tvari jakog mirisa (ružino ili lavandino ulje).

Pojam dolazi iz grčkog, riječ aither na grčkom znači čist, gornji zrak, nebo, svjetlo, vedrina, dah, dim, dok aithein znači zapaliti. Mnogi u Bosni i Hercegovini kroz eter nastoje zapaliti javnost za svoje stavove i probitke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?