Vukoja pojašnjava

Što znači... Kondicional

Frano Vukoja
18.06.2013.
u 10:38

Pojam dolazi od latinske riječi conditio, a znači nagodba, uvjet, dok latinska riječ conditionalis znači pogodben

Previše toga u Bosni i Hercegovini govori se u kondicionalu. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku kondicional je u gramatici glagolski način koji znači pogodbu za vršenje glagolske radnje, uvjet po kojem se ona vrši i slično. Postoje kondicional prvi, odnosno sadašnji (radio bih) i kondicional drugi, odnosno prošli (bio bih radio).

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je kondicional uvjetni, pogodbeni način. Pojam dolazi od latinske riječi conditio, a znači nagodba, uvjet, dok latinska riječ conditionalis znači pogodben. Kondicionalnim ili pogodbenima nazivaju se glagolski oblici kojima se označuju uvjetovana, hipotetička radnja, to jest radnja ovisna o kakvoj pretpostavci ili o kakvoj drugoj radnji. Kondicional se tvori oblicima pomoćnog glagola biti (u aoristu) i participom radnim. Oba su kondicionala složeni glagolski oblici, kondicional prvi označuje želju ili mogućnost (“Da bi vazda sretna bila!“), ublaženu, obzirnu izjavu (Rekao bih da nije baš sasvim tako).

Čest je i u pitanjima (Kako bih to mogao zaboraviti?). U pogodbenim rečenicama označuje uvjetovanost (Kad bih imao vremena, svakako bih došao.) Kondicional drugi (Da je on to bio rekao, već bi se doznalo.) upotrebljava se rijetko, jer se može zamijeniti kondicionalom prvim. Kako stvari u BiH stoje, čini se da se otvara prostor i za – kondicional treći! Televizijski kanal na trećem službenom jeziku u okviru Javnog tv-servisa još je daleko i od kondicionala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?