Vukoja pojašnjava

Što znači... Konotacija

Crvena zastava
15.10.2012.
u 10:19

Pojam konotacija dolazi od latinske riječi connotatio, a znači zabilježiti

Često čujemo kako neki pojam ili pojava ima ovakve ili onakve konotacije.

Pojam konotacija dolazi od latinske riječi connotatio, a znači zabilježiti. Prema rječnicima konotacija je misaona radnja, ukupnost asocijacija koje povezuju riječ i njezino značenje, odnosno dodavanje denotaciji. Tako riječ otac znači uzor, primjer, ljubav. A denotacija je upućivanje na prvo, osnovno, izvorno značenje neke riječi. Konotacija je, dakle, ukupnost atributa koji se smatraju bitnima za značenje nekoga termina.

Konotacija je termin koji se u lingvističkoj i književnoteorijskoj literaturi određuje u opreci prema denotaciji, kao dodatna vrijednost ili dodatno značenje, što ih neke riječi dobivaju zavisno od situacije u kojoj se upotrebljavaju. Pa tako neka izrečena riječ može imati i neželjene konotacije. U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža navodi se primjer riječi mršav i žgoljav koje imaju istu denotaciju (osnovno značenje), ali različite konotacije. Ponekad konotacije od pojedinačnih mogu prerasti u opće vrijednosti svojstvene nekom društvu, civilizaciji. Riječ crveno može imati različite konotacije pa su tako komunisti jednostavno – crveni. U BiH i sami pojam konotacija ima bezbroj – konotacija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?