Vukoja pojašnjava

Što znači... Kontaminirano(st)

Frano Vukoja
19.06.2013.
u 10:42

Pojam dolazi od latinske riječi contaminatio, koja znači ukaljanost, ljaga (contaminare znači okaljati, uprljati)

U javnom govoru čujemo kako je puno toga u BiH kontaminirano. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da kontaminacija (prvotno) znači kaljenje, prljanje, kvarenje, opoganjenje, obeščašćenje, oskvrnuće, okruženje. U vojnoj terminologiji kontaminacija je radioaktivno zatrovanje ljudi, oružja, opreme… Prema Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina kontaminacija je i zagađenje zaraznim klicama, otrovima; zatrovanost, ali i spajanje, miješanje, stapanje različitih elemenata. U antičkoj književnosti kontaminacija je preradba dvaju tekstova u novu cjelinu. U Hrvatskoj općoj enciklopediji naglašava se kako je kontaminacija onečišćenje, upraljanje, opoganjenje koje nastaje od dodira ljudi i tvari s nečim što se smatra nečistim, zlim, prokletim, zabranjenim. Toga u BiH ima i na izvoz, a mnogo toga stiglo je iz uvoza. U lingvistici kontaminacija je analogijsko djelovanje jedne riječi ili konstrukcije na drugu. Kontaminiran je onaj koji je onečišćen, a kontaminiranost je zagađenost, zatrovanost. Pojam dolazi od latinske riječi contaminatio, koja znači ukaljanost, ljaga (contaminare znači okaljati, uprljati).

Sve što je izloženo kontaminaciji je kontaminirano i valja ga dekontaminirati, ukloniti onečišćenje. No, u BiH često se dekontaminacija pokuša uraditi novom kontaminacijom pa se i zbog toga toliko i namnožila. Ne može se kontaminiranje spriječiti miniranjem! Možda valja pokušati – mirenjem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?