Vukoja pojašnjava

Što znači... Konvertit

Frano Vukoja
22.08.2013.
u 09:40

Pojam je dospio iz njemačkog (Konverit) i engleskog (convertite), potječe od latinske riječi convertere, koja znači okretati, obrtati, pretvarati

U političkim prepucavanjima oko Emira Nemanje Kusturice spominje se pojam konvertit. U Sarajevu Kusturicu doživljavaju izdajicom i konvertitom. Svjetski filmski redatelj izjašnjava se kao Srbin, postao je pravoslavac nakon što je, kako kaže, bio ateist. Kusturica uzvraća pilom naopako i kaže da se nikada nije upisivao kao Bošnjak. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je konvertit obraćenik, čovjek koji je prihvatio vjersko uvjerenje, filozofsku političku doktrinu koju je prije pobijao. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, konvertit u religioznom smislu je onaj koji je pristupio drugoj vjerskoj zajednici ili se odrekao ateizma, obraćenik. U pejorativnom smislu riječi konvertit je onaj koji je zbog materijalnih, profesionalnih i sličnih razloga prihvatio ideologiju ili politiku koju je prije pobijao. U prenesenom smislu konvertit je i prebjeg. Prebjega u BiH ima i među onima koji optužuju Kusturicu za konvertitstvo. Pojam je dospio iz njemačkog (Konverit) i engleskog (convertite), potječe od latinske riječi convertere, koja znači okretati, obrtati, pretvarati. Konvertirati znači vršiti konverziju, pretvoriti više zajmova u jedan, a prema Klaiću i obratiti se (na drugu vjeru), preokrenuti se. Konverzija je obraćenje, prevrat, suprotan stav, preobrazba, preobraćenje. Konverzija u logici oblik je izvođenja koji se dobije zamjenom subjekta i predikata. U BiH ima konverzija i konvertitstva bez ikakve – logike!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?