Vukoja pojašnjava

Što znači... Okrugli stol

Okrugli stol
24.10.2012.
u 10:26

Prema rječnicima, okrugli stol je konferencija ili seminar na kojoj sudionici u slobodnoj i otvorenoj raspravi nastoje dati svoj doprinos rješavanju nekog problema

U BiH je održano bezbroj okruglih stolova o brojnim temama vezanim uz državu dvaju entiteta i triju etniciteta. Prema rječnicima, okrugli stol je konferencija ili seminar na kojoj sudionici u slobodnoj i otvorenoj raspravi nastoje dati svoj doprinos rješavanju nekog problema. Pojam okrugli stol koji svima oko sebe jamči ravnopravni položaj potječe po mitu u časnom viteškom bratstvu koje traži Sveti Gral u britanskim legendama o kralju Arturu. Riječ je o redu vitezova koji su u Camelotu sjedili za okruglim stolom, kako nijedan ne bi pomislio da je povlašten.

Uz okrugle stolove u BiH tu su i brojni simpoziji, cesije, raznorazne sećije, divanjenja, teferiči, razgovori ugodni i neugodni, sila, sijela, prela… I okruglo i na ćoše. Okrugli stolovi dospjeli su do okruglih znamenki s više ništica i nikom ništa. Često neke umne rasprave završe slično kako i mnoge za običnim kavanskim stolom. Samo neka nije stol iz – balkanske krčme.

Francuski car Napoleon Bonaparte jednom je sjeo za stol koji nije bio okrugao, a imao je i svoj vrh. Kad su mu rekli da bi kao car trebao sjediti na vrhu stola, Napoleon je uzvratio: „Vrh stola je ondje gdje ja sjedim!“ Čini se da se tako ponašaju neki i za okruglim stolom. Iako je okrugli stol i izmišljen da nitko tko sjedi za njim ne bude na vrhu. Tako je to kad netko umisli da je Napoleon. A nije ni pola od Napoleona. No kad je u pitanju švedski stol, to je već druga stvar!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?