Vukoja pojašnjava

Što znači... Politički spektar

Frano Vukoja
11.06.2013.
u 09:21

Pojam dolazi od latinske riječi spectrum, a znači pojava, priviđenje, dok latinska riječ specere znači gledati, promatrati

Politički spektar u Bosni i Hercegovini jako je šaren i nevjerojatno širok. Postoji veliki broj političkih opcija, a po broju političkih stranaka „po glavi stanovnika“ BiH je prvak svijeta. Negdje dominiraju crveni, negdje plavi, žuti su tu negdje, zeleni su sve jasniji, a bljesnu i crni… U bosanskohercegovačkom političkom spektru ima i drugih boja, a nađe se mjesta i za ponekoga koji je “svake boje“.

Prema Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina spektar je rezultat rastavljanja nekog složenog sustava na jednostavnije elemente, ali i bilo koja distribucija elektromagnetskog zračenja. Spektar čine boje vidljive svjetlosti razložene po valnim duljinama, dobivene disperzijom bijele svjetlosti (na primjer prizmom), ali i fotografski zapis takve disperzije. U prenesenom smislu spektar je ono što se nudi u svojoj raznolikosti. Navodi se i primjer: spektar mogućnosti. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića potpun spektar ima neprekidan prijelaz boja, sunčani spektar dolazi od Sunca (dugine boje).

No, spektar je i slika, priviđenje, vizija. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da u prenesenom smislu riječi spektar znači i mnoštvo, obilje. Možda je zbog ovoga bh. politički spektar toliko širok i šaren. 
Pojam dolazi od latinske riječi spectrum, a znači pojava, priviđenje, dok latinska riječ specere znači gledati, promatrati. Političkom spektru u BiH trebalo mi malo više svjetla i jasnoće. Ali to ne ide na ruku onima koji love u - mutnom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?