Vukoja pojašnjava

Što znači... Politički trabant

Frano Vukoja
12.06.2013.
u 09:35

Pojam dolazi od njemačke riječi Trabant, odnosno češke riječi drab, a znači pješak (drabant znači pratilac)

Proteklih dana u raznim kontekstima spominjali su se politički trabanti. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića trabant je pratitelj, tjelesni stražar, prišipetlja, ulizica.

Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni postoje brojne prišipetlje koji nekog vraga petljaju, a sve negativno što sobom nose prišiju drugima. Tu su i neki koji su svoje ulizivanje pretvorili u unosno ulaganje!

U Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina stoji da je trabant u prenesenom smislu riječi pretjerano odani poslušni pristaša. Navodi se primjer: on je njihov trabant.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku trabant je i osoba koja se nekome nameće, nastojeći da stalno bude u njegovoj blizini.

U politici mnogima je to sudbina - tko nije u bubnju, ne može biti ni izvučen, koga nema (u blizini), bez njega se vrlo lako može. Naći se u pravo vrijeme na pravom mjestu, formula je uspjeha u političkom život, makar i kao trabant.

U astronomiji trabant je Mjesec, sporedni planet, satelit, pratilac.

Trabant je u starijoj astronomskoj literaturi udomaćeni naziv za satelit, stoji u Hrvatskoj općoj enciklopediji. Pojam dolazi od njemačke riječi Trabant, odnosno češke riječi drab, a znači pješak (drabant znači pratilac).

U vrijeme socijalizma bio je u istočnoj Europi popularan “Trabant”, marka automobila koji se proizvodio u Istočnoj Njemačkoj. Ne treba biti politički trabant da bi se stiglo na Zapad. Kao politički trabant može se i - nadrapati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?