Vukoja pojašnjava

Što znači... Stihijski

Frano Vukoja
06.06.2013.
u 12:47

Stihija dolazi od grčke riječi stoikheia (stoikheion), a znači počelo, pratvar, element

Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni puno toga događa se gotovo stihijski. Stihija je spontana prirodna pojava velike rušilačke snage, neodoljiva snaga prirode. U Anićevom rječniku stoji da se radi o nekontroliranoj pojavi, kao što su poplava ili lavina.

Klaić dodaje da je stihija i nepogoda. Unatoč činjenice da je nastupilo klimatološko ljeto, velike poplave prijete naseljima diljem Europe. Prema Anićevom rječniku stihija je i pojava takvih djelovanja u ljudskom društvu. No, stihija je i neorganiziranost i nepostojanje smišljenog plana.

U Bosni i Hercegovini i oko nje postoje smišljeni planovi koji su stihijski unatoč tome što su i smišljeni. Stihija je i opća improvizacija.

Toga u Bosni i Hercegovini ima malo i previše, jedna improvizacija smjenjuje drugu, druga treći pa sve u krug.

Prema Klaićevom rječniku, stihija u prenesenom smislu je omiljeli, dobro poznati posao. No, stihija je i snažno, slijepo, podsvjesno osjećanje, nagon, instinkt, razularenost, nesigurnost, rušilaštvo, nekontroliranost postupaka, podvrgnutost ukorijenjenim navikama, otpor prema svemu novome i naprednome.

Stihija dolazi od grčke riječi stoikheia (stoikheion), a znači počelo, pratvar, element. Kod grčkih filozofa stihiju čine osnovni elementi prirode: vatra, voda, zemlja, zrak. Stihijski je elementaran, snažan, praiskonski, neoboriv, nesavladiv, a primijenjeno na društvene pojave nešto što je neorganizirano, bez svjesnog plana, improvizirano. Stihija je potpuno drukčija od - stiha!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?