John Kirby

Američka vojska mogla bi usporiti povlačenje iz Afganistana

Afganistan
Reuters/ilustracija
22.06.2021.
u 15:22

Američka vojska objavila je da bi mogla usporiti povlačenje iz Afganistana u svjetlu nedavnih pobjeda talibana koji tvrde da su osvojili veća područja i zaplijenili vojnu opremu, javlja u utorak BBC.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da krajnji rok 11. rujna za dovršetak povlačenja ostaje i dalje, ali da se ritam povlačenja može izmijeniti.

- Stanje u Afganistanu se mijenja jer talibani nastavljaju provoditi napade i pustošiti središta okruga, a nasilje je i dalje previsoko, rekao je glasnogovornik Pentagona, prenosi HRT. 

- Ako su potrebne promjene ritma ili opsega i razmjera povlačenja, na bilo koji dan ili bilo koji tjedan, želimo biti fleksibilni kako bismo to mogli učiniti, naglasio je.

- Svaki dan pratimo kakva je situacija na terenu, koje mogućnosti imamo, koje dodatne resurse trebamo kako bismo se povukli iz Afganistana i kojim ritmom.

Dužnosnici Pentagona rekli su prošli tjedan da je povlačenje napola gotovo.

Afganistan se suočava s pojačanim nasiljem dok se SAD i NATO pripremaju povući svoje preostale snage. Tijekom posljednjih mjesec dana, talibani su pojačali napade i preuzeli kontrolu nad više od 30 okruga, piše BBC. Osvojili su i veće količine vojne opreme, dodaje pozivajući se na lokalne medije, te ubili, ranili ili zarobili desetke vojnika.

Glasnogovornici afganistanske vlade zanijekali su da su okruzi pali u talibanske ruke. Nije poznato koliko je talibana ubijeno ili ranjeno. Oni tvrde da imaju kontrolu nad čitavom sjevernom provincijom Kunduz, te da je u vladinim rukama još samo glavni grad te pokrajine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije