osnivač WikiLeaksa

Assange bi mogao zatražiti politički azil u Francuskoj

Julian Assange
Reuters
21.02.2020.
u 17:37

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, mogao bi ponovno zatražiti azil u Francuskoj kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti sa suđenjem zbog objave povjerljivih dokumenata, priopćio je u petak njegov odvjetnik Eric Dupond-Moretti.

- Član 53 našeg ustava omogućuje Francuskoj da odobri azil čovjeku kome se prijeti što je koristio slobodu izražavanja - kazao je Dupond-Moretti za emitera programa Europe 1.

Pozivajući se na specijalni izvještaj UN-a o torturi i na medicinske dokaze, francuski odvjetnik, član Assangeovog pravnog tima, dodao je da bi se zahtjev za azilom mogao uputiti iz zdravstvenih razloga.

On tvrdi da, "pored psihičkih uznemiravanja, Assange pokazuje sve simptome dugog izlaganja psihološkoj torturi".

U 2015. je Assange zatražio od Francuske da mu odobri politički azil, ali je njegov zahtjev odbijen.

Australski 48-godišnji kompjuterski programer objavio je u 2010. putem svog websitea WikiLeaks gomilu američkih povjerljivih informacija i vojnih izvještaja koji pokazuju da je Washington špijunirao svjetske čelnike.

Assange je boravio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od 2012. kako bi izbjegao uhićenje. On je u 2019. izbačen iz veleposlanstva i zatočen je u Londonu zbog kršenja odredbi kaucije. On otada boravi u zatvoru i riskira izručenje Sjedinjenim Državama kako bi mu sudile.

SAD traže Assangea po 18 točki optužbe za planiranje hakiranja vladinih kompjutera i kršenje zakona o špijunaži. Londonski sud u ponedjeljak će započeti ročišta na kojima će se odlučiti treba li Assange biti izručen Sjedinjenim Državama ili ne, prenosi Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije