Financial Times:

Atina spremna da proglasi bankrot

Alexis Tsipras
Reuters/PIXSELL
14.04.2015.
u 13:14

Grčke vlasti spremne su da proglase bankrot ako se ne dogovore sa međunarodnim kreditorima do kraja aprila, navodi britanski Financial Times

List je objavio, pozivajući se na svoje izvore da je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima. Grčka Vlada odlučila je da propusti isplate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svibanj i lipanj u iznosu 2,5 milijardi eura, ako ne dođe do dogovora. Atina pokušava naći novac za plaće i mirovine za travanj u iznosu od 2,4 milijarde eura, a do 1. svibnja mora platiti MMF-u 203 milijuna eura, do 12. svibnja 770 milijuna eura, u lipnju 1,6 milijarde eura. "Došli smo do kraja puta. Ako Europljani ne budu dali novac doći će do bankrota", rekao je za Financial Times vladin službenik. Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobivanja prve tranše financijske pomoći od 245 milijardi eura, bit će šok bez presedana za eurozonu, navodi list. Međutim, list navodi kako bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo predstavljati taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uvjeti za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase. Financial Times smatra kako će objavljivanje bankrota Grčke, u kratkoročnoj perspektivi, najvjerojatnije dovesti do obustavljanja vanredne financijske pomoći Europske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom financijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji. Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz eurozone, ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Aleksisu Tsiprasu bit će teže zadržati državu unutar ekonomskog saveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije